Innovatie in de bieb: puzzelen!

Waar kan je een InnovatieDoeDag beter doorbrengen dan in het spiksplinternieuwe gebouw De Hallen? De oude Amsterdamse tramremise die is omgebouwd tot wat moet worden het sociale, culturele en werkende centrum van de wijk. In de Hallen is onder anderen een filiaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam gevestigd, en daar waren wij te gast.
Waarom deze dag? De Innovatieraad van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) wil ‘out of the box’-denken stimuleren en experimenteren mogelijk maken. En wat wil men bereiken met een innovatie doe dag? De organisatie zegt zelf: “wij willen ruimte bieden voor experimenten, creativiteit en inspiratie om samen nieuwe ideeën en concepten te ontdekken evenals levende behoeftes in het vak en daarbuiten”.


Als je naar een innovatie-dag gaat, is het de bedoeling dat je uit je comfortzone stapt, en dat je onbevangen naar de dingen gaat kijken. Niet zeggen: “ja maar”, gebonden als je bent aan het stramien waarin je dagelijks zit. Denk buiten de kaders van de bibliotheek!
Luister niet naar je innerlijke ‘’idea-killers’’ (en ook niet naar die van je omgeving):

ja maar

Wij zouden gaan nadenken rond de drie trefwoorden Lezen, Leren en Informeren.
Om ons een handvat te geven, reikte de organisatie ons een schema aan van een van de grootste managementdenkers, Charles Leadbeater. Zijn boek We-think gaat over delen, creëren en innoveren en over de kracht van massa-creativiteit.
Wat delen betreft zitten wij als bibliothecarissen al goed, want we willen alles delen! We willen graag onze kennis delen met de klant, onze boeken, onze muziek, onze data-bases enzovoort. Dan is het nu tijd voor creëren en innoveren.
Dit is het schema van Leadbeater:
idd202 2 schema
De volgorde van de puzzelstukken is willekeurig en het is niet nodig ze allemaal op een onderwerp los te laten. Kies de methode (of de gewenste uitkomst) die bij je past en ga aan de slag!

– Optimaliseren: Hoe kan je je product verbeteren?
– Combineren: Hoe verbind je je product met iets totaal anders?
– Heroverwegen: hoe giet je je product in een andere vorm?
– Transformeren: Maak totaal iets anders, onverwachts, niet voor de hand liggends van je product.
En daar gingen we, losgemaakt na een aantal improvisatie-oefeningen.
Aan de slag. In twee sessies bespraken we in groepjes bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld hoe treed je als bibliotheek naar buiten, of hoe krijg je mensen aan het leren? Hieruit ontstonden ideeën en gedachtes die we op puzzelstukjes konden schrijven en op de grote tafel konden leggen. Uit de gesprekken kwamen behoorlijk wat ideeën, maar belangrijker: inspiratie. Het is erg leuk om samen met een groep mensen je idealen onder woorden te brengen.

idd020
Na de lunch was er “open space”. Dit was voor mij een nieuw concept: in groepjes werden de ideeën van de ochtend verder uitgewerkt, en dat waren geen vaste groepjes. Je gaat zitten bij het idee dat je aanspreekt, en je kunt weglopen wanneer je wilt, om naar een ander groepje (idee) te gaan.
Tijdens de open space zijn we ook even naar buiten gegaan om De Hallen te bekijken, onder leiding van een van de OBA-collega’s die daar werkt. Wat een prachtige plek!
Daarna vertelden we plenair wat er in de verschillende groepjes ter sprake was gekomen, wat best moeilijk was omdat het juist niet de bedoeling was om rechtlijnig op je doel af te gaan. Dat betekende een hoop denken en praten en zo kwam je van het ene onderwerp op het andere. Ook deze ideeën/gedachtes/overwegingen schreven we op puzzelstukjes zodat de tafel behoorlijk vol kwam te liggen. Na het plenaire gedeelte moesten we individueel die puzzelstukjes uitkiezen waar een idee/gedachte opstond waarvan we dachten: ja, daar moet iets mee gebeuren!
Dat waren er ook weer behoorlijk veel:
idd020 2

Ten slotte kon je kiezen voor een idee dat je daadwerkelijk zelf uit zou willen voeren, of in elk geval verder vorm zou willen geven.
Hier kwamen drie concepten uit:
– Het naar buiten treden als bibliotheek/bibliothecaris
– Het delen van oral history
– Het opzetten van een online platform voor educatief ontwikkelaars om programma’s en vooral ervaringen te delen.
Wie wilde kon zich bij een van deze groepjes aansluiten, om hiermee verder te gaan. Wat eruit komt, zal worden gepresenteerd op 19 februari, als we voor het tweede deel van de InnovatieDoeDag bij elkaar komen.
En zo is de cirkel rond: de bibliothecaris wil delen, zoveel mogelijk verschillende soorten informatie, en op zoveel mogelijk verschillende manieren. En daar blijven we over nadenken.

Dit artikel verscheen ook op Bibliotheekblad.nl

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder