De mooiste boeken over de Tweede Wereld Oorlog

Er is denk ik geen onderwerp waar ik zoveel (kinder)boeken over heb gelezen als over De Tweede Wereld Oorlog. Graag deel ik de boeken met je die ik het mooist vind en die de meeste indruk op me hebben gemaakt.

Alan en Naomi – Myron Levoy

boek WO 2

New York 1944. In Europa woedt de oorlog. Bij Alan thuis worden de ontwikkelingen wel op landkaarten gevolgd, maar voor hem blijft het ver weg. Tot hij het gevluchte meisje  Naomi Kirschenbaum uit Frankrijk leert kennen.
Ze heeft vreselijke dingen meegemaakt en weigert te praten. Alans ouders beslissen dat híj de juiste persoon is om
haar te helpen. Alan wil liever met zijn vriendjes stokbal spelen in plaats van met een meisje op te trekken.Toch worden ze vrienden. Zou Naomi weer gaan praten?

De schuilplaats – Johanna Reiss

boek WO 2

In de oorlog in 1942, mogen de Joodse zusjes Annie en Sini onderduiken in het huis van Johan, Dientje en opoe Oosterveld. Maar ook bij die hartelijke boerenfamilie voelen ze zich niet veilig. Elke dag moeten ze binnen blijven, stil zijn en voorzichtig doen. Ze zijn altijd bang dat iemand ze zal zien of horen en hen zal verraden. Of dat er Duitsers komen en de geheime schuilplaats ontdekken. De oorlog duurt lang en Annie houdt het bijna niet uit.

Mosje en Reizele – Karlijn Stoffels

boek WO 2

Als zijn ouders sterven moet Mosje naar ‘Het Instituut’: het Joodse weeshuis dat de beroemde dokter Korczak in 1911 in Warschau heeft gesticht. Die Korczak woont er trouwens zelf ook.Gepokt en gemazeld door het leven heeft Mosje de zwartste voorstellingen van dit instituut. Het is de zomer van 1939: de Duitsers maken zich op om Polen binnen te vallen. Het is ook het begin van een ongewone geschiedenis: die van Mosje en Reizele.

Oorlog zonder vrienden – Evert Hartman

boek WO 2

Dit was een van de eerste boeken die werden geschreven vanuit het oogpunt van ”de vijand”. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Arnolds vader is ervan overtuigd dat bij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de jeugdstorm. Arnold wordt hiermee gepest. Maar hij ziet niet in waarom bij ‘fout’ zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt bij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem tóch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd – zonder vrienden.

Het huis in Niemandsland – Christine Nostlinger

boek WO 2

Autobiografisch verhaal van een 9-jarig meisje dat in Wenen het einde van de Tweede Wereldoorlog meemaakt. In deze verwarrende tijd trekken Russische soldaten bij hen in, en Christina raakt bevriend met de Russische kok.

Toen niet nu niet nooit – Truus Menger

boek WO 2

Dit verhaal vertelt over de jeugd van de in Haarlem wonende Truus en Freddie Oversteegen. Het boek begint met de crisisjaren, dan het uitbreken van de oorlog en hoe de beide zusjes (16 en 14 jaar oud) zich aansluiten bij een gewapende verzetsgroep. Zij zijn de enige meisjes in de groep, later treedt ook Hannie Schaft (het meisje met het rode haar) toe. In tegenstelling tot Hannie, die gearresteerd en gefusilleerd wordt in 1945, overleven Truus en Freddie de oorlog. Na de bevrijding volgt in het slothoofdstuk nog de Hannie-Schaftherdenking van november ’51 in Haarlem.

De vierdelige serie van Annika Thor: Een eiland in zee, De lelievijver, De donkere diepte, Op open water

Een eiland in zee gaat over Steffi en haar zusje Nelli,die door hun ouders uit Wenen naar het veilige Zweden worden gestuurd, omdat de situatie in Oostenrijk door de opkomst van de nazi’s onhoudbaar wordt. In De lelievijver  trekt Steffi in bij de familie Söderberg in Göteborg en maakt mee hoe racisme en vreemdelingenhaat ook in het neutrale Zweden meer voorkomen dan ze ooit had kunnen denken. De donkere diepte, dat in 1943 speelt, beschrijft Steffi’s schooltijd aan het gymnasium en het toenemende oorlogsgeweld in Europa. Steffi vraagt zich af hoe ze met haar joodse identiteit moet omgaan: er nadrukkelijk voor uitkomen of min of meer verbergen? In het vierde deel, Op open water, is de oorlog inmiddels afgelopen en viert iedereen feest. Steffi houdt er gemengde gevoelens op na, want sinds zijn deportatie heeft ze niets meer van haar vader gehoord. Zal ze hem nog terugzien?

Hoe moet dat nu met die papilotten – Rita Verschuur

boek WO 2

Dit boek is het eerste deel van de serie over de jeugd van Rita Verschuur. Het boek begint met de komst van de Duitsers, mei 1940, toen Rita vier jaar was. Het eindigt met hun vertrek in 1945. (lees ook vooral de verdere delen over de jeugd van Rita, die niet in de oorlog spelen)

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten

boek WO 2

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof

boek WO 2

Maartens vader is bij de NSB, en is daar ook actief in, hij schrijft veel voor Volk en Vaderland. Zijn vader is bevlogen door de nazi-ideologie, en brengt dit over op zijn gezin. Dit heeft gevolgen voor de twee zoons, want op school worden zij flink gepest. Vooral voor Maarten is het een hel op school. Tot zijn vreugde wordt hij toegelaten op een Reichsschule, waar hij zal worden opgeleid tot nazi. Maarten voelt zich fijn op deze school, want hier hoort hij erbij en wordt hij niet gepest. Zijn oudere broer Walter vecht inmiddels vrijwillig aan het Oostfront (waar hij zal sneuvelen). Het tij keert voor Hitler, en alle mannen zijn nodig om de strijd voort te zetten aan het front. Ook de zestienjarige Maarten komt daar terecht, maar voordat het tot vechten komt wordt hij al krijgsgevangen genomen. Hij belandt in een krijgsgevangenenkamp, en later in een heropvoedingskamp voor jongeren zoals hij. Hier leert hij de andere kant kennen van de nazi-ideologie: de jodenvernietiging. (lees hier meer over dit boek)

Biezel – Martha Heesen

boek WO 2

Biezel gaat over Bies, een meisje met een vader die in de oorlog dwangarbeider was in Duitsland, over een buurvrouw die het aanlegde met Duitse soldaten, en over Indische families die naar Nederland moesten vluchten. Bies is een bijzonder meisje, dat veel nadenkt en dat het liefst helemaal niet meer aan de oorlog zou willen denken. Het is al zo lang geleden, maar toch is die oorlog nog zo dichtbij.

Ik kan nog steeds niet vliegen – Anna Woltz

boek WO 2

Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder