Gelezen: Dat soort vrienden

Nadat ik De Goddenbroers had gelezen van Meg Rosoff, kon ik niet wachten op het volgende boek van haar zomerdrieluik. En deze zomer was het zover: Dat soort vrienden verscheen. Het is geen vervolg op het eerste boek, maar een op zichzelf staand verhaal.

young adult Dat soort vrienden Meg Rosoff

Ik werd meteen gegrepen door de eerste zinnen van het verhaal: “Voor de eerste keer in New York aankomen was alsof je een bordje om had met WIE ROLT ME. Overvallers overvielen. Spuiters spoten. Zakkenrollers rolden.”

De hoofdpersoon is Beth, zij gaat in de (vreselijk hete) zomer stage lopen bij een grote krant in New York. Ze heeft er heel wat voor over, want behalve dat ze de hele hete zomer moet werken woont ze deze periode ook in een vreselijk kamertje, dat vies en benauwd is.

Ze leert haar mede-stagiaires kennen, twee jongens en een meisje. Met het meisje, Edie, krijgt Beth meteen een intense vriendschap.

De vriendschap met Edie wordt allesoverheersend, door de persoonlijkheid van Edie. Hun vriendschap lijkt hen veel goeds te brengen, maar gaat dat voor beiden gelijk op?

Alle gebeurtenissen zijn overgoten met het sausje van de verstikkende hitte in de stad. Je krijgt het er benauwd van, vooral als Beth weer in dat zweterige kamertje met natte lakens ligt.

Het verhaal speelt zich af in 1983, en dat is voor mij een herkenbare tijd, want dat was mijn jeugd. Toevallig wilde ik zelf ook journalist worden, maar mijn stage die ik op de middelbare school bij de krant Trouw liep, was lang niet zo avontuurlijk 😉

Ik heb genoten van dit young adult zomerverhaal. Al wilde ik Beth af en toe wel eens toeroepen: “Kijk nou uit!” Zeker is dat Beth na deze zomer een stuk volwassener is geworden!

ØØØØØ

Dat soort vrienden – Meg Rosoff

Vertaald door Jenny de Jonge

Luitingh-Sijthoff – 2022

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder