Gelezen: Middelkind

Wat een toeval dat ik Middelkind van Kirsty Applebaum juist in deze tijd van oorlog en desinformatie las. Daardoor kreeg het voor mij een extra lading.

kinderboek Middelkind Kirsty Applebaum

Middelkind gaat over Maggie, die in een dorp woont. In dit dorp is het gebruikelijk dat alle oudste kinderen uit het gezin op hun veertiende jaar naar ”kamp” gaan om in De Stille oorlog te strijden. Dat betekent dat de oudste kinderen enorm verwend worden en overal een voorkeurspositie hebben. Wanneer je zoals Maggie een middelkind bent (de middelste van drie kinderen) dan kun je het wel vergeten wat aandacht en erkenning van je talenten betreft.

Het dorp leeft dus in een staat van oorlog, ’s nachts moet alles verduisterd worden, er is schaarste aan goederen en het belangrijkste is dat iedereen binnen de grenzen van het dorp moet blijven. Het is levensgevaarlijk om die grens over te gaan, want daar zijn de dwalers! Die zijn vies, vals en verachtelijk. Ze houden zich niet aan de oudstenregel en ze hebben ook het huis van een van de dorpsbewoners in brand gestoken.

Maggie snakt naar aandacht en erkenning, ze heeft er genoeg van om in de schaduw van haar oudere  broer te staan. Ze gedraagt zich voorbeeldig maar lijkt onzichtbaar voor haar leraren en ouders. Als Maggie een dwalersmeisje tegenkomt besluit ze vrienden met haar te worden om haar later aan te kunnen geven bij de burgemeester.

Maar door de vriendschap met Una, het dwalersmeisje, komt alles ineens in een ander perspectief te staan. En dan is het heel moeilijk om je oude overtuigingen los te laten en te zien wat er echt gebeurt…

En dit is wat ik zo mooi vond aan dit verhaal. Het laat zien dat mensen geloven wat ze willen geloven Dat overtuigingen van grote massa’s moeilijk zijn te weerspreken. Alle gebeurtenissen worden in die overtuigingen gepast. Iemand hoeft maar iets te roepen en voor je het weet is het voor waar aangenomen, al gaat het tegen alle logica in. Want soms komt het gewoon beter uit om iets te geloven in plaats van uit te zoeken of het wel klopt.

Het einde van het verhaal is wat mij betreft iets te mooi en makkelijk, maar omdat dit boek de mechanismen van de massa zo goed duidelijk maakt, vind ik het 5 sterren waard!

ØØØØØ

Middelkind – Kirsty Applebaum

Omslag en illustraties door Matt Saunders

Vertaald door Annelies Jorna

Ploegsma – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder