Het is een ethisch vraagstuk: kan je dode mensen vervangen door replica’s van henzelf?
In dit boek kan het. De broer van Tijs, Dennie, is overleden. Iedereen in het gezin is er kapot van, en mama nog het meest van allemaal. Daarom, voor mama, komt er een nieuwe Dennie in huis. Een robot, levensecht, gevuld met alle eigenschappen van en herinneringen aan Dennie. Alleen zijn gezicht is een lichtbol, want dat zijn de voorschriften. Je moet wel weten dat je te maken hebt met een robot.
Mama lijkt op te fleuren na de komst van robot-Dennie, maar Tijs niet. Hij is boos! Want deze robot-Dennie lijkt ervoor te zorgen dat de echte Dennie vergeten wordt. En als er iets is dat Tijs niet wil, dan is het Dennie vergeten. Hij heeft zelfs een herinneringenboek gemaakt over Dennie. Al zijn herinneringen aan Dennie staan erin. Maar op een gegeven moment komen er geen herinneringen meer naar boven, en er worden ook geen nieuwe meer gemaakt. Het boek zal nooit vol komen.
Sinds Dennies dood praat Tijs met zijn dode broer. Maar nu voelt hij zich een verrader, omdat ze robot-Dennie in huis hebben gehaald. Wat zal Dennie hier wel van denken? De robot moet weg!
Af en toe twijfelt Tijs. Want het is toch fijn dat Dennie er weer is? Maar Dennie is er niet meer! Dat is een knoop waar Tijs niet uitkomt. Zijn boosheid overheerst en hij wil de robot weghebben. Daarom bedenkt hij samen met zijn beste vriend een plan hoe ze van robot-Dennie af kunnen komen. Want het is maar een robot. Toch?…
Wat een boek, en wat een idee. Is zo’n robot nou goed of slecht? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
En wat wordt er mooi beschreven hoe iedereen op een andere manier rouwt, en hoe belangrijk en kwetsbaar herinneringen zijn. Mooi en bizar boek.
ØØØØØ
Toen mijn broer een robot werd – Emiel de Wild
Leopold – 2022
In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)
Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:
Of via:
Nog geen reacties.