Gelezen: Vergeet mij niet

In het boek Vergeet mij niet vertelt Janny van der Molen de verhalen van de kinderen om Anne Frank heen. Sommigen waren beter bevriend met haar dan anderen, maar deze kinderen leefden in haar omgeving en in dezelfde (vreselijke) tijd.

kinderboek Vergeet mij niet Janny van der Molen Martijn van der Linden

Het is een non-fictie boek, waarvoor Janny van der Molen uitgebreid onderzoek heeft gedaan. Ze heeft onder anderen gepraat met degenen die de oorlog overleefden (en nu nog leven).

Toch is het geen droge feitenopsomming geworden. Elk kind heeft (letterlijk en figuurlijk) zijn of haar eigen verhaal. Iedereen maakt de oorlog net weer anders mee, en daardoor krijg je een compleet beeld van hoe het geweest heeft moeten zijn om in die tijd joods te zijn. Allemaal verschillende verhalen, maar álle verhalen zijn verschrikkelijk verdrietig.

De opkomst van het nationaal-socialisme, hoe de joden steeds meer in het nauw kwamen. De Kristalnacht, geen toegang meer in zwembaden, bioscopen, parken en het openbaar vervoer, de joodse scholen, de jodensterren, de razzia’s, de oproepen, het onderduiken, het vluchten, de kampen. Al deze kinderen maakten dit mee, en door hun belevenissen voel je hoe het geweest moet zijn.

Het is goed dat de verschrikkingen van de oorlog aan de orde komen, maar dat ze toch te behappen blijven voor kinderen. Aan het eind van het boek krijgt de jonge lezer ook advies om met iemand te praten als het boek te spannend of te eng voor hem of haar was.

Aangrijpend vond ik de beschrijving van de ontmoetingen die twee vriendinnen elk met Anne Frank in Westerbork hadden. Weg was het plezier, de onbezorgde jeugd, er waren alleen nog kou, honger, ziekte, eenzaamheid. Op deze manier heeft Janny van der Molen goed beschreven hoe het was in Westerbork. Voor kinderen te behappen, zij hebben meestal nog geen weet van de gruwelijkheid die de jodenvervolging was. Als volwassene vul je zelf nog een heleboel aan met wat je allemaal al weet en dat maakt het voor volwassenen misschien nog wel aangrijpender om te lezen dan voor kinderen. Het boek heeft mij in elk geval na het lezen nog lang bezig gehouden.

Het boek is prachtig uitgegeven, met glanzend papier en mooie illustraties van Martijn van der Linden, het is echt een monument geworden voor deze kinderen.

Het is overigens ook een aanrader om naar dit boek te luisteren als luisterboek, Dieuwertje Blok heeft het heel mooi voorgelezen.

ØØØØØ

Vergeet mij niet – Janny van der Molen

Illustraties van Martijn van der Linden

Ploegsma – 2022

In de bibliotheek een J-boek (non-fictie voor kinderen vanaf 10 jaar)

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder