Gelezen: Wij, twee jongens

Soms mis je een boek, en dan is het maar goed dat het opnieuw uitgegeven en onder de aandacht gebracht wordt. Want dit is een boek dat je gelezen wilt hebben.

young adult wij twee jongens aline sax

Het is een heerlijk verhalend geschreven boek, en de schrijfster trekt je mee in de rauwe wereld van het arme deel van New York in 1910. Dat begint al met de kaft, met daarop een foto van het oude New York, en op de schutbladen vind je zwart wit foto’s van de boot naar New York en van een straat in New York.

Het verhaal gaat over de tweeling Adriaan en Alexander, die met hun gezin vanuit België gaan emigreren naar Amerika. Ze redden het niet meer in België, en ze zijn van plan om in Amerika een boerderij op te zetten, omdat ze daar ”gratis land weggeven”. Dat reizen in 1910 wel even anders ging dan 100 jaar later, is al snel duidelijk. Vooral voor wie weinig geld heeft, is de reis naar New York een zware beproeving. En dan is het maar de vraag of je het land inkomt, want er wordt streng gecontroleerd op ziektes, en of je wel geld hebt om je te kunnen redden in het land.

De reis gaat niet zoals gepland en eenmaal in New York staat Adriaan er alleen voor. Zonder ouders, zusje en zelfs zonder zijn tweelingbroer. En er alleen voor staan in zo’n grote stad, is niet mals. We leven met Adriaan mee als hij een baantje vindt in een restaurant van een hotel waar hij voor heel weinig geld keihard wordt afgebeuld, en wanneer hij zijn intrek neemt in het enig logement dat hij kan betalen: met stinkende kamers, vieze bedden en zonder privacy (er komt zelfs een tweede gast in zijn bed slapen). Zonder geld ben je niets. En dan raakt Adriaan zijn baantje kwijt. Gelukkig biedt een jongen, die als portier werkt in het hotel, aan om Adriaan te helpen.

Tussen Adriaan en deze jongen, Jack, ontstaat er een mooie vriendschap. Of is het meer dan vriendschap? Via Jack komt Adriaan in aanraking met een andere wereld, een verborgen en letterlijk verboden wereld: die van homoseksualiteit. Daar voelt Adriaan zich op zijn gemak, maar dat betekent niet dat hij zijn homoseksualiteit makkelijk kan accepteren.

Wat komt er veel aan bod in dit boek: emigratie, armoede, het verschil tussen arm en rijk, vriendschap, zelfacceptatie, liefde en homoseksualiteit die in die tijd verboden was, je kon er gevangenisstraf voor krijgen.

Deze Adriaan en zijn leven in New York deden me denken aan Adrian en zijn leven in Londen, in de Groene Bloem trilogie van Floortje Zwigtman. Daar kan niks tegenop, maar Aline Sax komt wel in de buurt.

Ik vond het jammer dat het boek uit was, maar tot mijn verrassing is er een tweede deel, dat ook opnieuw is uitgegeven: Schaduwleven.

Voor wie houdt van geschiedenis en lekker verhalende boeken en even wil verdwijnen in een andere wereld (al is die wereld vaak vies en hard) kan ik dit young adultboek van harte aanbevelen.

ØØØØØ

Wij, twee jongens – Aline Sax

Davidsfonds / Infodok – 2022

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder