Gelezen: Zij, ik en de sterren

Dit is een boek dat net zo mooi is geschreven als het er uitziet: Zij, ik en de sterren van Simone Arts. Een boek over het leven van een brugklasser, maar ook een boek over wiegendood.

kinderboek Zij ik en de sterren Simone Arts

Vito gaat naar de brugklas. Dat is een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis. Vito vindt het erg spannend om de vertrouwde basisschool te verlaten. Hoe zal het gaan met de lessen, en met de vriendschap tussen hem en zijn beste vriend Gijs? Hoe moet je je gedragen op de middelbare school? Allemaal dingen waar Vito druk mee bezig is.

Hij heeft dus helemaal geen tijd om zich bezig te houden met… de zwangerschap van zijn moeder. Het is nogal een verrassing dat Vito een broertje of zusje krijgt. Hij schaamt zich er zelfs voor, wie krijgt er op de middelbare school nou nog een broertje of zusje? Je ouders zijn dan toch al stokoud!

Hoe zijn ouders hem ook proberen te betrekken bij de zwangerschap, Vito blijft zich terugtrekken. Deze houding verandert echter als het zusje er is. Vito bedenkt haar naam, Kira, en houdt meteen van haar.

Toch houdt hij school en thuis gescheiden. Op school weet niemand van zijn pasgeboren zusje, en thuis weten ze niet dat Vito’s beste vriend Gijs nu bevriend is met een enorme pestkop die Vito en diens nieuwe vriend pest en daarin steeds verder gaat.

En dan… houdt Kira op een nacht zomaar op met ademen. Zonder aanwijsbare reden, zonder dat er iemand bij was. Er breekt een donkere periode vol rouw aan, waarin Vito ervoor moet kiezen om de twee gescheiden werelden bij elkaar te laten komen.

Een mooi element in het verhaal is de liefde die Vito heeft voor het heelal. De naam Kira betekende zon, zon. De zon is weg, maar Vito (wat leven betekent) is er nog.

Een heel erg mooi en warm verhaal, hoe naar het onderwerp ook is.

ØØØØØ

Zij, ik en de sterren – Simone Arts

Illustraties van

Leopold – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot12 jaar)

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder