Omdat mijn collega Bea en ik ons dit schooljaar hebben ingezet voor de Jonge Jury in de bibliotheek, mochten wij naar de feestelijke afsluiting daarvan: de dag van de Jonge Jury. Heerlijk, een hele dag over boeken en lezen!
De dag van de Jonge Jury werd gehouden in Tivoli/Vredenburg. Gewapend met onze Jonge Jury-app vertrokken wij daarheen. Dit jaar was er namelijk voor het eerst een app gemaakt.
Bij ”Mijn dag” kon je alle activiteiten invullen waar je je voor opgegeven had. ”Zo kun je niets missen” aldus de Jonge Jury. Waardoor ik dacht dat je een waarschuwing zou krijgen als je volgende programma-onderdeel zou beginnen, maar dit was helaas (nog?) niet zo. Verder was de app best handig.
Eenmaal in de grote zaal waar de dag zou beginnen stond de muziek al lekker hard… En oei die werd nog harder toen het optreden van de dansgroep van Juvat Westendorp & Furious Flow begon.
Daarna kwamen de twee presentatoren van de dag op, en zij stelden meteen de vijf genomineerden voor de prijs van de Jonge Jury voor.
Daarna werden de genomineerden voor de Gouden Lijsten bekendgemaakt, maar dit ging even tussen neus en lippen door. Snel door naar de eerste echte uitreiking van de dag: die van het beste debuut. Dat werd Hilda Spruit met het boek Geestverwanten. (Oei oei de OBA heeft daar maar 1 exemplaar van in heel Amsterdam – en die heb ik nu geleend!)
Daarna kon het programma beginnen. Er waren workshops, interviews en gesprekken met schrijvers. Er waren spelletjes te doen, er werd gesigneerd en er werden boeken verkocht.
Wij gingen naar het gesprek met Natasha Tardio, schrijfster van Meedogenloos. Aangezien we niet verdeeld enthousiast waren over dit boek, wilden we daar meer van weten. Had ze iets te vertellen over het bizarre einde van dit boek? Omdat er nog lang leerlingen binnendruppelden begonnen we wat later. Helaas was de ruimte niet echt afgesloten van de lawaaiige hal, dus het was iets minder makkelijk te verstaan. De presentatrice vroeg wie het boek had gelezen en dat waren maar heel weinig kinderen. Tardio begon met een flink stuk voorlezen. Daarna was het tijd om vragen te stellen. Er waren genoeg vragen, maar na drie vragen was het gesprek al afgelopen, hoewel dat vijf minuten te vroeg was. Jammer!
Tijd om iets lekkers te eten in de hal, en in boeken te snuffelen en handtekeningen te verzamelen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om tegen Alan Stratton (genomineerd voor de Gouden Lijst met De honden) te zeggen hoe loeispannend ik zijn boek vond.
Tijd voor het interview met vier schrijvers: Rom Molemaker (Moord op school), Floortje Zwigtman (Vlam), Hilda Spruit (Geestverwanten) en Lorna Minkman (Ik ben bij je).
Het was te merken dat de dag vorderde want de kinderen waren behoorlijk druk. In de zaal met balkon vloog het een en ander naar beneden het publiek in, dat was niet zo prettig. Er mochten vanuit de zaal vragen worden gesteld aan de schrijvers, en er waren leuke vragen, maar de microfoon werd door een aantal leerlingen ook gebruikt om stoere street-taal uit te slaan…
Na dit interview was het alweer tijd om terug te gaan naar de grote zaal, voor de prijsuitreiking en de afsluiting. Tot iedereen binnen was werden er filmpjes getoond van de leescoaches voor De weddenschap. Een leuk leesbevorderingsprogramma! (was wel al afgelopen)
De Gouden Lijsten werden uitgereikt. Dit zijn de prijzen van de vakjury voor boeken voor de leeftijdsgroep tussen de 12 en 15 jaar. Helaas kregen we niet te horen waarom welke boeken gewonnen hadden, het leek erop of de presentatoren dit onderdeel er snel doorheen wilden/moesten jassen. De prijsuitreiking kwam niet helemaal tot zijn recht vond ik.
En toen was Lil’ Kleine aan de beurt, een optreden waar veel leerlingen op hadden gewacht.
En tot slot werd er bekend gemaakt wie de prijs van de Jonge Jury 2016 had gewonnen. Er is 15.000 keer gestemd (echt waar, zo veel?) en de winnaar was Mel Wallis de Vries met Shock. Niet heel erg verrassend aangezien dit al de derde keer was dat zij won.
Bij de uitgang kregen we een goodiebag mee met twee boeken en een hoop foldertjes.
Het was een leuke dag. Er waren boeken, schrijvers, prijzen, lezende kinderen. Toch kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat de leesbevordering in een enorme grote zoete bonbon was ingepakt. Vooraf dans van een populaire danser met zijn groep, achteraf een optreden van Lil’ Kleine. En waarom wel dans-workshops maar geen tekstschrijf-workshop? Leg de link naar boeken, of verhalen vertellen in bredere zin. Want daar gaat het toch om bij de Jonge Jury?
Nog geen reacties.