De Midzomerkinderboekenborrel

Blèèèh wat een herfstig weer! Tijd om even weg te dromen naar de Midzomerkinderboekenborrel van 22 juni. Toen was het warm! Tijdens deze bijeenkomst werden de Zilveren Griffels en Penselen bekend gemaakt. In september en oktober weten we wie er Goud krijgt. Ik werd uitgenodigd voor deze feestelijke middag omdat ik in het comité zit dat de prentenboeken top 10 kiest en het prentenboek van het jaar. Leuk!

De bijeenkomst vond plaats in het Tropenmuseum in Amsterdam (prachtig gebouw!), en onze dresscode was ”tropisch”.

We werden meegenomen op een reis met Coconut Air, onze ”purser” was Ronald Snijders, die tijdens de tussenlandingen de prijzen bekend maakte. Maar voor die tijd werden we toegesproken door P.J. Lynch, schrijver, illustrator en kinderboekenambassadeur uit Ierland. Hij vertelde over de waarde van prentenboeken, en dat die niet alleen voor kleine kinderen hoeven te worden gemaakt. Ook had hij het over de strijd om de aandacht van het kind tussen alle verschillende media aan de ene kant en het boek aan de andere kant. Hij bleek hoopvol gestemd.

Daarna kregen we allemaal een tube zonnebrandcrème uitgereikt, en konden we op reis… Kijk mee!

midzomer kinderboeken borrel

Het prachtige Tropenmuseum

 

midzomer kinderboeken borrel

midzomer kinderboeken borrel

Insmeren en op naar tropische oorden

midzomer kinderboeken borrel

Ronald Snijders

midzomer kinderboeken borrel

Vlag en Wimpel winnaars

 

midzomer kinderboeken borrel

midzomer kinderboeken borrel

De bekroonde boeken stonden buiten te pronken

midzomer kinderboeken borrel

Iedereen kreeg bij de ingang een vrolijke bloemenslinger omgehangen (doe mij maar een gele)

In de tuin van het Tropenmuseum stonden drankjes klaar, ijsjes en fruitspiesjes. Het was druk! En dat is een beetje gek: er lopen dan heel veel mensen rond die je van gezicht, van boek of van Facebook kent, maar om dan zomaar op ze af te stappen en een praatje te gaan maken… Dat is best moeilijk vind ik. Gelukkig waren er ook mensen die ik al kende. En wie weet word ik nog eens zo dapper dat ik gewoon op al die bekende onbekenden afstap voor een praatje…

Tot slot: de prijzen! Hier  kun je zien welke boeken bekroond werden. Het waren er veel! Er zaten een paar favorieten van mij bij:

Groter dan de lucht erger dan de zon – Daan Remmerts de Vries (Zilveren Griffel)
Elmer van 11 is een introverte jongen. Hij heeft het moeilijk in groepen en is het liefst thuis in zijn eentje. Dat is natuurlijk moeilijk als je nog naar school moet. Nadat Elmer op een (vreselijk) vakantiekamp op Vlieland is geweest krijgt hij een stem in zijn hoofd, Lomax, en die vertelt hem wat hij moet doen. En dat is voor zichzelf opkomen en wraak nemen op degenen die hem pesten. De stem wordt steeds sterker naarmate Elmer meer gepest wordt. Hij gaat denken dat hij overal in de gaten wordt gehouden en ziet bijvoorbeeld geheime boodschappen in zijn schoolboeken. Dan loopt het uit de hand op school. Elmer wordt geschorst en vertrekt met zijn moeder naar Vlieland. En daar ontmoet hij iemand die heel belangrijk voor hem wordt.
Wat een aangrijpend boek, ik kon het niet wegleggen. Het gaat over pesten, jezelf kunnen zijn, en niet meelopen met de massa.
Stem op de okapi – Edward van de Vendel (Zilveren Griffel) en Martijn van der Linden (Vlag en Wimpel)
Ik schreef er hier eerder over.

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort (Vlag en Wimpel)

Ik schreef er hier eerder over.

Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (Vlag en Wimpel)
Een boek voor jonge kinderen zonder tekeningen. Kan dat? Ja dat kan! Dit filmpje spreekt voor zich.

 

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder