Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs

Op maandag 16 mei was ik in de OBA bij de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs. Deze uitreiking was eerder gepland, maar door de dood van juryvoorzitter Wim Brands ging dat niet door. Deze middag begon dan ook met een mooi eerbetoon aan Wim Brands, door presentator en bestuursvoorzitter van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs Hans Smit en jurylid Jan van Mersbergen.

Daarna was het woord aan Floortje Zwigtman. Zij hield de Woutertje Pieterse Lezing.

woutertje pieterse prijs

 

 

De titel van de lezing was Dwars door de woestijn (met bagage). Dwars door de (figuurlijke) woestijn gaan onze levens, en daarvoor moeten we goed toegerust zijn. Deze foto staat symbool voor de reis die we maken. Want al hebben kleinzoon en grootvader geen fysieke bagage bij zich, de grootvader geeft de kleinzoon geestelijke bagage mee door verhalen te vertellen over het leven. Door onze kinderen te vertellen over de grote thema’s van het leven weten zij wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Dan kunnen ze wel verdwalen, maar ze raken zichzelf niet kwijt.

Ik vond de lezing echt heel erg mooi, ik hoop dat ik hier de essentie heb beschreven. Als je de lezing helemaal wilt lezen, kijk dan hier.

Hierna was het tijd voor het juryrapport en de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs. De Woutertje Pieterse Prijs is vernoemd naar de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Multatuli en wil, net als Woutertje, ‘afwijken van de deugd’ en nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, inhoud, illustratie, vorm of vormgeving.

In dit geval ging het om een boek dat in al deze aspecten bijzonder was. De Woutertje Pieterse Prijs 2016 werd namelijk gewonnen door Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden. Ja!! Dat was mijn favoriet! Ik schreef hier al over het boek waar ik zo blij van werd. Ik schreef ook dat dit duo waarschijnlijk zo zou kunnen schrijven over elk dier, en het leuke was dat Martijn van der Linden zei dat ze anderen wilden aansporen om ook eens een diersoort zo nauwgezet te bestuderen en je erdoor te laten inspireren.

Na de prijsuitreiking en het dankwoord las Edward van de Vendel het eerste hoofdstuk voor, waarbij de bladzijden op het scherm werden geprojecteerd. Daarna vertelde Martijn van der Linden over de tekeningen.

Uit dit gesprek met Hans Smit straalde hetzelfde plezier als uit het boek. Je kreeg vanzelf zin om ook een tekenaar te zijn, of schrijver!

Toen was het tijd voor de afsluiting van de middag, namelijk een uitvoering van het Roverslied. Dit bleek een traditie te zijn. Omdat ik voor het eerst bij de uitreiking van deze prijs was, heb ik even het waarom van het Roverslied opgezocht. Op woutertjepieterseprijs.nl staat het volgende:

“Waarom wordt bij de uitreiking een roverslied ten gehore gebracht?                                                             Dat heeft te maken met een passage uit Woutertje Pieterse. Die luidt: “Wouter had al zo dikwijls op de deugd gerijmd, en hij vond dit onderwerp zo droog, zo uitgeput, zo vervelend, dat-ie de vrijheid had genomen iets anders te behandelen, en wel wat hem ’t naast aan ’t hart lag, de roverij. Hijzelf was, als alle schrijvers – en mensen – zeer ingenomen met z’n werk. Hij hield zich overtuigd dat de meester dit ook wezen zou, en hem omwille van de voortreffelijke uitvoering, de afwijking van de deugd zou vergeven. Het vers zou zeker naar de burgemeester worden gezonden, die ‘r kennis van geven zou aan de paus, waarna deze Wouter tot zich zou roepen, en ‘m aanstellen als hoofdrover.” ‘Afwijken van de deugd, omwille van de voortreffelijke uitvoering’, dat raakt aan wat de Stichting Woutertje Pieterse Prijs wil honoreren in een kinderboek. De winnaar wordt extra in het zonnetje gezet door een speciaal uitgevoerd Roverslied, als een eerbetoon aan een roekeloos dichterschap.”

woutertje pieterse prijs

Roverslied-zanger van dienst Tjeerd Gerritsen

 

woutertje pieterse prijs

Juryleden, winnaars en genomineerden

Op woutertjepieterseprijs.nl kun je nog van alles bekijken, zoals de lezing van Floortje Zwigtman, heel veel lessuggesties bij het bekroonde boek (en eerdere bekroonde boeken) en het juryrapport.

Dan nog even dank aan Bruna, die de sponsor is van deze belangrijke prijs!

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder