Gelezen: De gevangenisfamilie van Perry T. Cook

Een boek over een kind dat woont in de gevangenis. Dat klinkt bijzonder. Het kind, Perry,  is geen crimineel, maar zijn moeder zit een lange straf uit. En in de ”beperkt beveiligde strafinrichting” mocht hij van de directrice bij hoge uitzondering bij zijn moeder blijven.

boek gevangenisfamilie perry cook

Het boek De gevangenisfamilie van Perry T. Cook van Leslie Connor begint als Perry twaalf jaar is en een openbaar aanklager heeft geëist dat Perry niet meer bij zijn moeder mag wonen. Terwijl Perry bijna ziek is van heimwee naar zijn moeder werkt hij voor school aan een project over de ”bewoners” van zijn gevangenis. Hierdoor leren we gevangenen beter kennen. Het blijken allemaal mensen die door ongelukkige samenlopen van omstandigheden, vergissingen, kleine misstappen, slechte jeugd, terecht zijn gekomen in de gevangenis.

Dit deed me een beetje denken aan de  serie Orange is the new black, een serie over een vrouwengevangenis in Amerika (waar dit boek zich ook afspeelt). Ook hier leren we de achtergrond van de vrouwen kennen en zien we dat ongelukkige omstandigheden vrouwen in de gevangenis terecht kunnen laten komen via het keiharde Amerikaanse strafrecht.

Het boek is wat aan de zoete kant, want het lijkt een grote warme familie in de gevangenis. Maar toch vind ik dat er ook genoeg aandacht wordt besteed aan de donkere kanten van gevangen zitten: het gebrek aan bewegingsvrijheid, de strikte regels, het gebrek aan gezond eten, heimwee naar je familie, de reacties van de buitenwereld, de zware straffen…

Perry’s moeder zou bijna vrijkomen, maar daar probeert de openbaar aanklager een stokje voor te steken. Hij vindt dat ze gestraft moet worden omdat ze haar kind zolang bij zich heeft gehouden in de gevangenis. Hiermee staat hij lijnrecht tegenover de directrice van de beperkt beveiligde strafinrichting , die mensen juist op het rechte pad wil krijgen door ze verantwoordelijkheden te geven. Wie gaat er winnen?

Ik las dit boek met veel plezier, Perry is erg innemend. En zou het niet fijn zijn als alle gevangenissen zouden  worden bevolkt door grote warme families en begripvolle bewakers? 😉 Ik zei het al, de toon van het boek is zoet en positief (”ook al zijn we het niet met onze buren eens, dat betekent niet dat we hun hond niet willen voeren als ze op vakantie zijn”), maar het stoorde mij niet.

Fijn was dat Perry overal medestanders had, zoals de kantine-juffrouw op school. En hoera voor de twee bibliotheekmedewerkers met hun slimme plannetjes!

Ook was het best een spannend verhaal, zou de moeder van Perry vrijkomen? De OITNB-kijkers herkennen vast de willekeur waarmee de openbaar aanklager zich bemoeit met dit soort zaken. En de machteloosheid die je dan kan voelen…

Ik zou het niet gek vinden als dit boek verfilmd werd. Ik zie het zo voor me. Orange is the new black for kids!

Beoordeling: ØØØØO

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor

Vertaling: Ineke Lenting

Lemniscaat – 2017

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder