EVO: prachtig boek en bijzondere tentoonstelling

Op de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek Amsterdam opende afgelopen woensdag een bijzondere tentoonstelling. Dit ging samen met de presentatie van het boek EVO, van Jurrian Möller.

EVO is een 30 meter lange leporello waarin de evolutie wordt verbeeld, voor kinderen en volwassenen. Het is een prachtig boek! En wees niet bang: het is niet zo duur als je zou verwachten, het kost 34,90. Heel erg leuk voor Sinterklaas of kerst.

Hoe ziet je vader eruit? En hoe je grootvader? En je betovergrootvader? En daar dan weer de vader van?  Grafisch ontwerper Jurian Möller gaat in EVO steeds een generatie terug in de tijd en brengt op persoonlijke, maar ook wetenschappelijke wijze de evolutie in beeld. Per pagina is het verschil tussen de grootvaders bijna niet te zien, maar de lange lijn van onafgebroken voorvaderen gaat terug waar we oorspronkelijk vandaan komen.

Jurian Möller is in 2011 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Naast het grafisch ontwerpen voor opdrachtgevers is hij vaak bezig met zijn eigen projecten, deze hebben bijna altijd een wetenschappelijke inslag. Vanaf zijn jeugd is hij gefascineerd door evolutie. Dit resulteerde in zijn eerste bijzondere boek EVO, waar hij 5 jaar aan werkte.

Een van de favorieten van Möller komt ergens halverwege het boek voorbij. “Ik vind het tussenstadium tussen reptiel en zoogdier een van de leukste. Het is een interessante tussenstap die we nu eigenlijk niet meer zien in het dierenrijk.”

Het boek gaat terug tot Akunosh, een simpel visje dat 530 miljoen jaar geleden leefde, 461.652.375 generaties terug. Het valt nauwelijks met de mens te vergelijken, maar Möller ziet het als onze stamvader. “Dat was de grootvader die als eerste een ruggenwervel kreeg. Het is echt een beestje, dat bijvoorbeeld ogen heeft en zich voortplant met een vrouwtje. Voor mij is dat het beginpunt, omdat dat het voor mijn gevoel nog echt familie is.”

Wat ik zelf erg leuk vind is dat je het boek twee kanten op kunt lezen, beginnen bij het begin van de evolutie of bij het (voorlopige) eind. Ik heb de neiging om bij het begin te beginnen, en dat betekent dat je het boek van achter naar voren leest!

De tentoonstelling kun je van 6 november tot 6 januari bekijken op de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek Amsterdam.

boekielezen 225

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Liesbeth Staats

boekielezen 227

 

boekielezen 231

Volg het spoor naar de expositie

boekielezen 226

boekielezen 228

boekielezen 237 boekielezen 236 boekielezen 232 boekielezen 233 boekielezen 234 boekielezen 235

boekielezen 230

Dit boek nodigt uit tot helemaal uitrollen. Het is echter 30 meter lang, dus het paste niet helemaal in onze huiskamer!

Hier kun je een stukje van de bijzondere expositie belijken:  video

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder