Gelezen: 9/11

Lange tijd kon Alan Gratz niet schrijven over de gebeurtenissen op 9/11, het was te aangrijpend voor hem, vertelt hij in zijn nieuwe boek 9/11. Nu heeft hij het wel gedaan en het is hem zeker gelukt om je overweldigd te laten voelen door wat er op die dag, nu twintig jaar geleden, gebeurde.

boek 9/11 Alan Gratz

Omdat Gratz ook wil laten zien waar de gebeurtenissen in New York toe hebben geleid, is het verhaal van 9/11/2001 vervlochten met een verhaal dat zich afspeelt op 9/11/2019, en wel in Afghanistan. Ik denk dat Gratz niet had verwacht dat dit boek, dat nog niet zo lang geleden uitkwam, zo actueel zou zijn. Of misschien zelfs wel achterhaald, want inmiddels heeft de VS zich teruggetrokken uit Afghanistan. In dit boek lees je wat ze achterlaten.

Het boek gaat over Brandon in New York en Reshmina in Afghanistan. Het ene hoofdstuk gaat over Brandon, het andere over Reshmina. En wat leest dit boek als een trein zeg, Alan Gratz is de meester van de cliffhanger! Echt elk hoofdstuk eindigt op een manier dat je dóór wilt lezen. Het maakt dan niet uit dat je dan weer bij het andere personage bent, want diens vorige hoofdstuk eindigde ook met een cliffhanger. Bovendien lopen de hoofdstukken mooi in elkaar over, want er gebeuren gelijksoortige dingen in de twee verhaallijnen. (dat dat af en toe iets te gekunsteld is nemen we op de koop toe)

Brandon is geschorst van school omdat hij heeft gevochten, en gaat daarom met zijn vader mee naar zijn werk. Zijn vader werkt op de 107e verdieping van een van de twee torens van het World Trade Center. Het is een mooie ochtend, 11 september, en dan vliegen er twee vliegtuigen in de torens. Gratz beschrijft levendig en waarheidsgetrouw wat er vanaf dat moment gebeurt, gezien door de ogen van een negenjarige jongen.

Reshmina woont in een dorp in Afghanistan. Een plek waar het oorlog is. De Amerikanen en de Talibanstrijders voeren een langdurige strijd. Het droge, rotsachtige land en de oorlogssituatie zorgen voor armoede, angst en onvrede bij de bevolking. Zo is het zusje van Reshmina omgekomen door een Amerikaanse bom, en wil Reshmina’s tweelingbroer zich aansluiten bij de Taliban die zich in de bergen schuilhouden. Wanneer Reshmina  een gewonde Amerikaanse soldaat helpt, is dat het begin van een escalatie van de strijd. Gratz leert ons dat het allemaal niet zo zwart-wit is als je zou denken. Zo is ons beeld dat de Amerikanen Afghanistan komen redden van de Taliban, maar het zijn de Amerikanen zelf die de Taliban hebben leren vechten en van wapens hebben voorzien, zodat deze de vorige bezetters van Afghanistan, de Russen, konden verdrijven. Zo verruilt Afghanistan de ene oorlog voor de andere.

Terwijl je een bloedstollend spannend verhaal leest kom je echt het een en ander te weten over hoe vroeger en nu met elkaar verweven zijn. De aanslagen op het WTC hangen samen met hoe de situatie nu is in Afghanistan. Niets is zwart-wit, en niets is heel makkelijk opgelost. Sterker nog, ik werd er af en toe moedeloos van, want een uitweg lijkt haast onmogelijk.

Heftig om te schrijven, heftig om te lezen. Maar zeker de moeite waard, want de aanslag op de Twin Towers heeft een enorme impact gehad, en mag niet vergeten worden, net zo min als alle slachtoffers die zijn gevallen door gebeurtenissen die hieruit voortvloeiden.

ØØØØØ 

9/11

Vertaald door Carla Hazewindus

Kluitman –  2021

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar, en wat mij betreft ook ouder)

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder