Gelezen: Alles wat je lief is

Alles wat je lief is van Nicola Yoon zou je in tweeën kunnen verdelen. Het gedeelte voor en het gedeelte na de plotwending.

boek alles wat je lief is nicola yoon

Het begon veelbelovend wat mij betreft: het boek gaat over de achttienjarige Madeline die niet naar buiten mag omdat ze een zeldzame ziekte heeft aan haar immuunsysteem, elke bacterie en elk virus uit de buitenwereld kan haar fataal zijn. Haar huis is uitgerust met luchtfilters en een sluis bij de deur, en ze ziet bijna niemand. Behalve haar moeder, die dokter is, een vaste verpleegster en heel af en toe een van de leraren waar ze thuisonderwijs van krijgt (de rest gaat via internet).

Leuk is de gevarieerde manier van vertellen, er staan tekeningen in, ”spoilende boekbesprekingen”,  chatgesprekken, werkbladen, enzovoort.

Madeline is dus een buitenstaander, ze ziet de wereld wel, maar mag er niet aan meedoen. Er zijn periodes geweest dat ze hier heel veel moeite mee had, maar nu is ze naar binnen gericht en kan ze haar verlangen naar een echt leven onderdrukken.

Tot er nieuwe mensen naast haar en haar moeder komen wonen (haar vader en broertje zijn omgekomen bij een ongeluk toen Madeline nog klein was), en Madeline verliefd wordt op Olly, de buurjongen. Ze hebben contact via internet en later laat de verpleegster Olly af en toe stiekem binnen. Madeline komt tot leven!

Het proces van losmaken van haar moeder begint, wat heel erg moeilijk is, omdat haar moeder eigenlijk de enige is die ze heeft. En omdat haar moeder zoveel voor haar doet om haar in leven te houden. Madeline wijkt af van hun vaste gewoontes, en haar moeder wordt achterdochtig.  Dan ontdekt ze de verliefdheid en verbiedt de twee elkaar nog te zien. Dat is veel te gevaarlijk, en wat kan er van hun liefde terechtkomen?

Tot zover een prima verhaal, waar ik doorheen vloog, omdat het leuk geschreven is en omdat je Madeline een leuker leven toewenst.

Om te vertellen wat ik van dit boek vond, MOET ik nu iets over de plotwending gaan vertellen. Wil je het boek zelf nog gaan lezen: STOP HIER!

plaatje spoiler alert

Omdat Madeline toch bij Olly wil zijn, loopt ze weg. Ze neemt het risico dat ze ziek wordt. Samen gaan ze naar Hawaï. Daar hebben ze een fantastische dag maar Madeline wordt toch ziek, en moet naar het ziekenhuis. Ze belandt weer thuis, en haar moeder zorgt nu nog preciezer voor haar, en ze mag geen contact meer hebben met Olly.

Dan krijgt Madeline een mail van een dokter uit het ziekenhuis in Hawaï. En daar staat in dat ze zeker niet de ziekte heeft die ze denkt te hebben. Ze werd ziek op Hawaï omdat haar immuunsysteem erg zwak is, omdat ze haar hele leven zo beschermd heeft geleefd. Als ze haar moeder hiermee confronteert, komt ze er langzaam achter dat dit klopt, zonder dat haar moeder dat toegeeft.

Haar moeder heeft na de plotselinge dood van haar man en zoon haar dochter zo erg willen beschermen tegen alle kwaad, dat ze daar veel te ver in is doorgeslagen. Uiteindelijk weet Madeline zich los te maken van haar moeder, en vertrekt ze naar Olly, die inmiddels verhuisd is.

Deze plottwist kwam erg uit de lucht vallen! Het is fijn voor Madeline dat ze niet ziek is, maar is het ook fijn voor het verhaal? Het had mij veel interessanter geleken als Madeline ondanks haar ziekte een manier had gevonden om met Olly om te gaan, en om zich niet zo afgesloten van de buitenwereld te voelen. Want juist het feit dat zij gevangen zat in dat huis, maakte het verhaal zo interessant. En dan ineens: hup, je bent tóch niet ziek!

En als je dan voor deze wending kiest, werk dan de verhouding op dat moment tussen moeder en dochter meer uit. Want het is toch wel bijzonder dat Madeline de kracht heeft om weg te gaan van de enige die ze heeft op de wereld, die haar haar hele leven met (verstikkende) zorg omringd heeft.

Beoordeling: ØØØOO

Alles wat je lief is – Nicola Yoon

Illustraties: David Yoon

Vertaling: Esther Ottens

Querido – 2016

In de bibliotheek een D-boek (15 jaar en ouder)

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder