Gelezen: Anna K.

Zou je het, als je schrijver was, aandurven om te zeggen dat jouw boek een variatie is op een enorme klassieker? Laten we zeggen Anna Karenina van Tolstoj? Ik weet dat dat nog zo net niet. Jenny Lee deed dat wel. In een uitgebreid nawoord vertelt zij dat ze Anna Karenina zo vaak heeft gelezen, en dat het boek zo belangrijk voor haar was, dat ze er een moderne versie van wilde, nee móést schrijven.

boek anna k. jenny lee

Dat is het Young Adult-boek Anna K. geworden. Een verhaal, gesitueerd in de rijke klasse van New York. Rijkeluiskinderen die met liefde, ouders, drugs etc worstelen. Veel drama.

Anna is een populair meisje van 17, met een behoorlijk saai, maar alom geliefd en gerespecteerd vriendje. Haar luxe leven kabbelt genoegzaam voort, tot ze verliefd wordt op Alexia, een rijke jongen met een slechte reputatie. Wanneer ze aan deze verliefdheid toegeeft, lijkt het noodlot toe te slaan…

Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit het perspectief van een aantal personages, onder anderen Anna, haar broer, diens vriendin, etc. Ik moest regelmatig even op het namenlijstje voorin kijken wie ook weer wie was (vooral Lolly en Kimmie haalde ik steeds door elkaar 😉 ) Het is geen gelaagd verhaal, er gebeurt wat er gebeurt.

Ik kon me niet echt hechten aan de personages, de meesten waren nogal clichématig beschreven. Ook waren ze vrij jong, allemaal rond de 16, 17 jaar. De gebeurtenissen waren wel erg heftig voor ze, en best onwaarschijnlijk. De toevalligheden waren iets te toevallig.

Maar ik las toch door. Omdat ik wilde weten hoe het verder ging. Ik had gehoopt dat er iets meer in zou zitten dan dat. Eigenlijk weet ik na bijna 500 pagina’s nog steeds niet of dit boek nou de moeite waard was om te lezen.

En dan nu de vraag: is het een goede variant op Anna Karenina? Die kan ik helaas niet beantwoorden omdat ik die klassieker nooit heb gelezen. 😮 Ik heb er wel óver gelezen, en naar aanleiding daarvan denk ik dat Jenny Lee wel de verhaallijn van Tolstoj heeft vastgehouden en overgebracht naar het huidige New York, maar daar zo mee bezig is geweest dat ze de diepere laag van Tolstoj (maatschappijkritiek) niet heeft kunnen inbrengen in het verhaal.

ØØØOO

Anna K. – Jenny Lee

Vertaald door Anne Elshof

Moon – 2020

In de bibliotheek een D-boek ( voor jongeren vanaf 15 jaar)

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder