Gelezen: Anne en de strijd tegen de monstermeiden

Wat zijn er veel kinderboeken geschreven over anders zijn. Waarom is het toch zo dat kinderen die afwijken van de rest vaak zo gepest worden? Waarom zijn er rangordes in populariteit in klassen, op scholen?

Hoe dan ook, het is zo en er wordt over geschreven. En ik heb weer een boek gelezen over dit onderwerp. Anne en de strijd tegen de monstermeiden van Audhild Solberg gaat over Anne die Albinisme heeft. Ze is zo wit als maar kan en heeft ook de bijbehorende kwaal van heel slechte ogen (dus een dikke bril en ogen die voortdurend heen en weer schieten).

boek anne en de strijd tegen de monstermeiden

Anne is zich erg bewust van het feit dat ze anders is. Ze heeft gelukkig wel een vriend op school, Nils, maar ze is hem vooral dankbaar dat hij zich tot haar populariteitsniveau verlaagt, in plaats van dat ze zich gelijkwaardig aan hem voelt. Daarnaast heeft ze een grote vijand, Emma, het populairste meisje van de school, dat haar voortdurend pest. En met succes, want Anne voelt zich minderwaardig. Zat ze eerst nog in het kinderkoor op school omdat ze prachtig kon zingen, na een uitgebreide pest-campagne van Emma kreeg ze geen noot meer uit haar keel en stopte ze met zingen.

Gelukkig heeft Anne thuis mensen om zich heen die haar steunen, vooral haar tante is er voor haar. Dit geeft haar de kracht om op te staan tegen het gepest. Anne ontdekt op deze manier dat er meer mensen zijn die haar leuk en bijzonder vinden en dat geeft haar moed om te zijn wie ze is.

Ik las het boek met veel plezier. Met humor beschrijft Anne haar dagelijkse strijd als slechtziende afwijkende scholier. Je voelt hoe moeilijk ze het heeft en je krijgt een enorme hekel aan de pestkoppen. Het einde is wel erg zoet, maar dat gunnen we Anne!

 

Beoordeling: ØØØØO

Anne en de strijd tegen de monstermeiden – Audhild Solberg

Vertaling – Bernadette Custers

Querido – 2016

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9-12 jaar) en een C-boek (voor kinderen van 12-15 jaar)

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder