Gelezen: Bizar

Nog nooit streepte ik zoveel zinnen aan in een boek die ik wilde onthouden. Zoveel mooie, rake zinnen. Die uit de tenen van de schrijver lijken te komen. Toen ik het boek uit had, moest ik even op adem komen. Het leek of ik een paar uur geluisterd had naar iemand die ALLES met nadruk had uitgesproken. Alles was belangrijk. Het was bizar.

Ik maakte in elk geval 20 foto’s van stukjes tekst die ik mooi of belangrijk vond, hieronder vind je er een aantal.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Sallie Mo schrijft dit boek. Normaal leest ze altijd, ze leeft in haar boeken. Maar nu heeft haar psychiater haar verboden om te lezen. Ze moet gaan leven in de echte wereld, niet in haar hoofd. Het ging mis met Sallie Mo toen haar opa overleed, hij was haar grootste vriend.

Als Sallie Mo niet mag lezen, gaat ze maar schrijven. Het boek dat ze schrijft speelt zich af op een waddeneiland, waar drie gezinnen samen kamperen. Dat wil zeggen: drie moeders met hun kinderen. De vaders zijn niet in beeld, en elk jaar op vakantie gaan de moeders ”op zoek naar nieuwe vaders voor de kinderen”.

Sallie Mo is al jaren verliefd op Dylan, die ze alleen tijdens die vakantie ziet. Ze is van plan om hem dit jaar te gaan veroveren, en daar kan ze dan mooi een boek over schrijven. Behalve Dylan zijn er ook nog de puber Donnie en zijn broertje Beitel. Die laatste is een bijzonder jongetje: hij praat met de dieren, die ook nog eens onzichtbaar zijn.

Maar dit jaar gaat alles anders dan anders. Dylan komt tijdens de vakantie namelijk een meisje tegen waar hij verliefd op wordt. Dit is niet zomaar een meisje, Jackie is weggelopen van huis samen met haar twee broertjes en hun hond. Ze houden zich schuil in de duinen.

Tussen het beschrijven van de gebeurtenissen van deze vakantie door vertelt Sallie Mo over haar opa, en over de band die ze samen hadden. En waarom Sallie Mo bij een psychiater terecht is gekomen.

Als de gebeurtenissen escaleren, geeft Sallie Mo een eigen wending aan haar boek. Op deze manier kan ze omgaan met de realiteit. En dan duikt de vraag op: wat is waar? Sallie Mo dacht dat alles waar is wat in boeken staat. Terwijl dat bij uitstek niet zo is, omdat de schrijver alles kan liegen. Ook in dit boek schrijft Sallie Mo soms dingen op waarvan ze later zegt dat ze niet waar zijn. Maar ze zouden wel kunnen gebeuren.

Dit is een korte samenvatting van de verhaallijn van het boek. Maar waar gaat het over? Over alles! Het gaat over leven en liefde en doodgaan. Het gaat over boeken en kunst. Het gaat over het kapitalisme en oorlog. Het gaat over integratie. Het gaat over de waarheid. En het gaat over hoe je daar als gevoelige puber mee om gaat (of niet).

Denk je dat je de waarheid weet als je dit boek hebt gelezen? Niets is minder waar. De schrijver kan alles gelogen hebben. Ik weet het, het is bizar.

Ook het uiterlijk van het boek draagt bij aan het gevoel van urgentie. Het heeft namelijk glow in the dark letters. Dus ook in het donker zie je dit boek, kun je de achterflap lezen. Dit boek schreeuwt ”Lees mij!” En als ik jou was, zou ik maar luisteren. En lezen.

boek bizar kuyper

Beoordeling: ØØØØØ

Bizar – Sjoerd Kuyper

Hoogland en Van Klaveren – 2019

In de bibliotheek is dit een C-boek (voor jongeren vanaf 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , , ,

Een reactie op Gelezen: Bizar

  1. sven 24 juni 2021 om 06:49 #

    ik ben bezig met het boek en tot nu toe klop alles.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder