Gelezen: Blauwtje

Blauwtje van Lydia Rood is het derde deel over Liesbeth. Ik schreef al over de eerste twee delen.

Dit boek is anders van opzet, het bestaat namelijk uit verschillende soorten documenten:
verslagen van app-gesprekken, notulen van vergaderingen, krabbels op bierviltjes, etc.

boek Blauwtje Lydia Rood

Al deze aantekeningen heeft Liesbeth geordend volgens een voor haar logisch systeem, ik zag zelf niet zo de toegevoegde waarde van deze rubricering. Die zou je alleen gebruiken als je een soort onderzoek zou doen en dingen zou terug- of vooruit lezen. En nu wil je gewoon ‘rechtuit’ lezen. (dat had ik in elk geval)

De documenten bestrijken bijna allemaal de periode dat zij met o.a. haar vriend Beer op kamp gaat, deze keer als begeleider voor autistische kinderen.
Liesbeth heeft het nog steeds niet makkelijk, niet met zichzelf en niet met haar omgeving.
Hoe moet ze zich gedragen? Overschrijdt ze grenzen, van zichzelf en van anderen? En waar ligt dat aan? Ze vraagt zich af of ze een borderline stoornis heeft, of toch ook autisme.

Haar eenzaamheid grijpt mij aan, en ik werd echt beroerd van de verslagen van haar gesprekken met Beer. Het lijkt of ze geen echt contact hebben, ze verwijten elkaar van alles en komen maar niet nader tot elkaar. Terwijl je weet hoe Liesbeth daar naar snakt.

Kortom het was geen boek om vrolijk van te worden. Het laatste stuk vond ik (te) lang, misschien wel om die reden. Ik had het idee dat Liesbeth blijft worstelen met het accepteren van hoe zij zelf is, en hoe haar moeder is. Het moeilijke is dat je je zelf wel kunt accepteren, maar dan toch weer botst met de wereld, die meer moeite met jou heeft. In elk geval gun ik Liesbeth een enorme warme arm om haar heen, letterlijk en figuurlijk.

Ondanks dat het een ”zwaar” boek is, vind ik het toch een aanrader. Zeker als je al de twee eerdere delen hebt gelezen. We willen weten hoe het verder gaat met Liesbeth!

Dit boek wordt ook in de Grote Vriendelijke Podcast besproken met schrijfster Lydia Rood. Hieruit blijkt dat Blauwtje een zeer persoonlijk boek is. Het is een indringend en mooi gesprek en ik raad het je zeker aan om ernaar te luisteren.

ØØØØO      

Blauwtje – Lydia Rood

Leopold – 2020

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder