Gelezen: Charlie en ik; ver van huis

Martin van 13 en zijn broertje Charlie van 10 jaar maken samen stiekem een reis. Het was Martins idee, hij wil naar dezelfde plek als waar ze ruim een jaar geleden een heel fijne vakantie hadden. Omdat hij maar geld had voor een kaartje, moet zijn broer zich steeds verstoppen als er een conducteur aan komt.

boek charlie en ik ver van huis lowery

Charlie is niet zomaar een jongen, nee, hij is heel bijzonder. Hij werd te vroeg geboren en moest vechten voor zijn leven. Hierdoor is hij nog steeds een zorgenkindje met een zwak hart, maar hij is een en al levenslust en heel bijzonder. Hij is er niet een uit duizenden, maar ”een uit Charliejoen” zoals hij zelf zegt. Martn voelt zich als oudere broer erg verantwoordelijk voor Charlie.

Met zo’n bijzonder broertje is het niet eenvoudig reizen, maar Martin heeft het er voor over. Ze gaan immers terug naar de plek aan de kust waar ze een fantastische vakantie hadden. Het meest bijzondere die vakantie was de dolfijn die dagelijks terugkeerde, en waar Charlie helemaal van in de ban raakte.

Mede doordat ze geen kaartje hebben en door de rare eigenwijze fratsen van Charlie wordt het een avontuurlijke en spannende reis. Een reis met aan het eind een heel onverwachte twist. Een twist die ik niet aan zag komen (nee echt niet!) en waarbij de tranen me in de ogen sprongen.

Wat een prachtig verhaal. Voor beide broers voel je grote sympathie: de zorgzame tobberige dichtende Martin en de onbesuisde, grappige en bijzondere Charlie. Het einde was misschien iets te zoet, maar dat doet niets af aan de rest van het verhaal. (Bovendien was ik toch al zo aan het snotteren dat het me niets uitmaakte 😉 )

Het boek is ingedeeld in stukken van de reis, bijvoorbeeld: Deel 4b – van ergens voorbij Bristol tot een steegje naast een goedkoop hotel in Exeter via station St.David’s, Exeter – ongeveer 129 kilometer, plus circa 300 meter – per trein en hollend. Tussen de hoofdstukken in staat telkens een gedicht van Martin. Die staan in het schrift dat hij meenam op reis, een schrift waar hij erg aan gehecht is. Later zal de lezer uitvinden waarom.

 

ØØØØØ

Charlie en ik – Mark Lowery

Vertaald door Sandra C. Hessels

Van Goor – 2018

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)

, , , , , , , , , , , ,

Een reactie op Gelezen: Charlie en ik; ver van huis

  1. Daniela 1 oktober 2020 om 20:44 #

    Ik hou echt van deze boek

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder