Gelezen: Cyberboy

Voor dit boek doe ik mee aan een blogtour. Dat houdt in dat een aantal boekbloggers hetzelfde boek leest en daar om de beurt aandacht aan besteedt. Tanja de Jonge benaderde mij met de vraag of ik haar nieuwe boek wilde lezen, omdat ik al eerder iets over een boek van haar had geschreven. Dat was het boek Tijdrovers. Aangezien ik dat een goed boek vond, had ik wel zin om haar nieuwe boek Cyberboy te lezen. Voor mij las Marcia van Oog op de toekomst het boek, en na mij kun je de recensie lezen van Miranda op The book girl.

plaatje blogtour

Cyberboy gaat over Kevin. Twee jaar geleden raakte zijn beste vriend Bjorn dodelijk gewond bij een ongeluk. Bjorns ouders namen hem mee naar het buitenland op zoek naar specialistische hulp, en sinds die tijd heeft Kevin niets meer van hem gehoord. Inmiddels zit Kevin op de middelbare school. Als er op een dag een nieuwe jongen in de klas komt, staat Kevins hart bijna stil: het is Bjorn die daar voor de klas staat! Hoe kan dit? Bjorn was toch hersendood? Hoewel Kevin naast stomverbaasd heel erg blij is om zijn vriend terug te zien, is er toch iets veranderd. Bjorn is anders dan hij was voor het ongeluk. Hij gedraagt zich anders, maar omdat hij heel erg vriendelijk is tegen iedereen, heeft niemand de neiging om er verder over na te denken.

Dat doet Kevin wel. Hij merkt dat Bjorn geen echte herinneringen heeft, maar foto-momenten uit zijn hoofd heeft geleerd. En dat Bjorn zo sociaal is omdat hij de gezichtsuitdrukking kopieert van degene met wie hij praat. In andere gevallen slaat Bjorn de plank helemaal mis, zoals wanneer hij meteen aan de leraar toegeeft dat Kevin bij hem gespiekt heeft. Zoiets doet een vriend niet! Kevin vraagt zich af hoe Bjorn is genezen en of hij nog wel een mens is. Zou het kunnen dat hij een cyborg is (een menselijke robot)? Wat moet je doen als je denkt dat je verloren gewaande vriend een cyborg is geworden? Een spannend avontuur volgt.

cover cyberboy

Wat vond ik?

Soms begin je in een een boek, en dan weet je bijna meteen: ja, dit wordt een goed boek. Je verheugt je op het verhaal dat nog voor je ligt. Dat had ik bij dit boek en het stelde niet teleur.

Het begon al met een knaller. Je zit in de klas en je dood gewaande beste vriend staat ineens voor je! Dat nodigt zeker uit tot verder lezen.

Het gegeven dat je vriend veranderd is in een cyborg, is mooi uitgewerkt. Het is niet alleen maar een actieverhaal, het gaat voor een groot deel over emoties en over de ethische kant van het fenomeen cyborgs. Bjorn is een vriendelijke jongen, hij gedraagt zich zoals sociaal wenselijk is, maar kun je wel echt vrienden zijn met een cyborg? Want de eigenschappen die Bjorn Bjorn maakten, heeft hij niet meer. Stof tot nadenken!

Als je dit zo leest zou je kunnen denken: een jongen die verandert in een robot, ik dacht het niet! Maar het is zo aannemelijk beschreven, dat je het je heel goed voor kunt stellen. Bovendien is dit al dichter bij dan je denkt, wat dacht je van pacemakers, of protheses die je met je brein aan kunt sturen.

Daarnaast is het ook gewoon een spannend verhaal. Dat is goed opgebouwd, al heb ik vaak een beetje mijn bedenkingen bij volwassenen die kinderen te hulp vragen in dit soort verhalen. Dat blijft altijd wat onwaarschijnlijk en ongemakkelijk. Maar dit was dan ook het enge minpuntje.

Omdat het boek op meerdere niveaus is te lezen, namelijk het spannende verhaal en de ethische discussie over cyborgs, is het verhaal geschikt voor meerdere leeftijden. Ik zag dat het in de bibliotheek een B-boek is: voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Maar het had ook een C-boek (12-15 jaar) kunnen zijn naar mijn mening.

Ik zeg: dit is een spannend boek dat je ook nog aan het denken kan zetten. Lezen maar!

Beoordeling: ØØØØO

Cyberboy – Tanja de Jonge

Uitgeverij Holland – 2016

in de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , ,

3 reacties op Gelezen: Cyberboy

  1. Liesbeth 17 november 2017 om 09:18 #

    Boek net gelezen (Nl leest) geweldig leuk boek, je wil blijven lezen hoe het verder gaat.
    Leuk al je recensies van jeugdboeken. Werk in een bibliotheek op school (VO) en heb veel aan je recensies, om boeken aan te bevelen aan jongeren (heb er zelf veel gelezen, maar lang niet allemaal). Denk wil je hier toch een keer voor bedanken. Fijne dag

  2. Deborah 17 november 2017 om 09:28 #

    Hoi Liesbeth,
    Wat leuk zo’n lovende reactie op een “”oude” recensie!
    En ik ben heel blij dat je wat hebt aan mijn site, dat is wat ik graag wil.
    Groetjes Deborah

  3. lenny 21 oktober 2019 om 20:03 #

    het is echt een leuk boek, Goeie recensie trouwens!

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder