Gelezen: Dans!

De voorkant met balletschoenen doet vermoeden dat Dans! over ballet zal gaan, maar het gaat over veel meer dan dansen. Het gaat vooral over een vader-dochter relatie.

boek dans! geus

Dans! gaat over Maxime, de dochter van een beroemde Russische balletdanser. Maxime kijkt op tegen haar vader, ze bewondert wat hij doet en wil hem graag blij zien. Maxime danst zelf ook. Zij vindt dat ze lang niet zo goed danst als haar vader. Dat komt vooral omdat haar vader nogal overheersend en veeleisend kan zijn – ook voor zichzelf. Hij vindt dat hij het beter weet dan de balletjuf van Maxime, er moet volgens hem veel meer discipline zijn, en daarom is het voor alle partijen beter als hij zich niet zoveel met haar dansles bemoeit.

Als haar vader weer op tournee is mag Maxime auditie doen voor de belangrijke dansopleiding Dans! Samen met haar moeder en oma houdt ze dit geheim voor haar vader. Dit is een spannende en heftige periode voor Maxime. Vooral als zij gaat twijfelen of zij eigenlijk wel wil dansen, en als ze merkt wat (of wie) haar het meest dwars zit om goed te kunnen dansen…

Het boek beslaat de week dat Maximes vader weg is en zij zich voorbereidt op de auditie. Elke dag wordt beschreven in een aantal hoofdstukken van steeds twee of drie pagina’s. Het verhaal speelt in het heden, maar er zijn ook veel terugblikken, waardoor je de verhouding tussen vader en dochter beter gaat begrijpen.

Ik vind het een mooi verhaal over het volgen van je eigen droom, en het uitvinden wat die droom is. Maxime moet uitzoeken of zij danst omdat haar vader die ze zo bewondert ook danst, of omdat het iets is wat zij echt graag doet. En dan moet zij ook nog het zelfvertrouwen vinden dat ze goed kan dansen, want met zo’n intimiderend goede balletdanser als vader heb je heel wat om tegenop te boksen.

boek dans! geus

 

Beoordeling: ØØØØO

Dans! – Mireille Geus

Lemniscaat – 2018

In de bibliotheek een B-boek (fictie voor kinderen van 9-12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder