Gelezen: De geheime detectives


De schrijfster van De geheime detectives heeft zich laten inspireren door de klassieker De geheime tuin, want in dit boek heeft de hoofdrolspeelster precies dezelfde achtergrond als Mary.

boek de geheime detectives Ella Risbridger

 

Isobel komt uit Indië en is met een boot op weg naar Engeland. Net als in het geval van Mary zijn haar beide ouders overleden aan cholera, en gaat ze nu naar Engeland om daar bij haar oom te wonen.

Isobel houdt niet van mensen. In Indië zag ze maar weinig mensen, zelfs haar ouders zag ze bijna  nooit omdat ze werd opgevoed door kindermeisjes.

Op de boot wordt ze begeleid door mevrouw Hartington-Davis, die met haar twee kinderen reist. In het begin kan Isobel het niet goed vinden met deze kinderen, Letitia en Horatius. Ze gaat haar eigen gang en op een stormachtige nacht is ze er getuige van dat er iemand in het water wordt geduwd en niet meer bovenkomt.

Tijdens deze nacht ontmoet Isobel Sam, die met zijn Indische vader naar Engeland reist. Ook hij heeft gezien wat er gebeurde. Ze besluiten samen deze moord op te lossen.

Maar het vreemde is, dat er de volgende ochtend niemand vermist lijkt te zijn. Bovendien konden ze in het donker niet zien om wie het ging. Kunnen zij dit mysterie oplossen?

Dit verhaal, over een moord op een postschip, doet heerlijk Agatha Christie-achtig aan. Het verhaal is humoristisch en spannend. Maar er schemert ook maatschappijkritiek in door. De kinderen worden zich er bewust van hoe er over personeel wordt gesproken: laatdunkend en alsof het niet om mensen gaat. Dit gaat niet alleen over rangen en standen, maar ook over verschillende rassen. De Indiërs worden niet als volwaardig gezien door de Engelse reizigers.

Het boek is erg mooi vormgegeven, de harde kaft heeft de uitstraling van een ouderwets boek, net als de hoofdstukaanduidingen. En het heeft ook nog een leeslint.

Hou je van detectives en eigenzinnige hoofdpersonen, dan is dit boek echt wat voor jou.

ØØØØO

De geheime detectives – Ella Risbridger

Vertaald door Sabine Mutsaers

Fontaine Uitgevers –  2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder