Prentenboek: De Kleine

Soms is een prentenboek eigenlijk het leukst voor volwassenen. Dit had ik met een van de prentenboeken van Mies van Hout, Verrassing. Ik vind dat een mooi boek om aan aanstaande of kersverse ouders te geven. Dat geldt naar mijn mening ook voor De kleine van Isol.

Eigenlijk zegt ze het zelf ook al achterop het boek: ”Isol ontrafelt in De Kleine het mysterie van de pasaangekomene. Voor ouders en voor alle andere Kleinen.” Het boek gaat over de komst van De Kleine, dus van een kind. En alle mooie en wonderlijke aspecten hiervan worden beschreven. Het is niet in verhaalvorm, maar eerder een opsomming van wat er gebeurt als er een baby komt.

Dat de prentenboeken van Isol bijzonder zijn, blijkt ook uit het feit dat ze in 2013 de Astrid Lindgren Memorial Award(ALMA) kreeg. Uit het jury-rapport:

”Isol creëert prentenboeken vanuit het oogpunt van het kind. Haar tekeningen tintelen van energie en explosieve emoties. Met een bescheiden palet en altijd innovatieve beeldtrucs, verschuift ze de ingebakken perspectieven en morrelt ze aan de grenzen van het medium prentenboek. Met de heldere blik van een kind op de wereld als haar uitgangspunt, stelt ze hun vragen met een krachtige artistieke expressie en geeft ze open antwoorden. Met bevrijdende humor en lichtheid schuwt ze ook de duistere kanten van het bestaan niet.”

Kleine Isol

 

Isol Kleine

Isol Kleine

Isol Kleine

Op dit moment is er een tentoonstelling van het werk van Isol op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek in Amsterdam. Aangezien ik hier werk heb ik er een paar foto’s van gemaakt.

Het is een mooie tentoonstelling, niet alleen over De Kleine maar ook over de eerdere prentenboeken Nocturno, Mijn moeder is een stekelvarken en De mooie Griselda. Het is leuk om de tekeningen van heel dichtbij te bekijken. De tentoonstelling blijft tot 30 september in de Centrale OBA.

Beoordeling: ØØØØO

De Kleine – Isol

Vertaald door Agnes Brunt

De Harmonie – 2016

Van dit prentenboek ontving ik een recensie-exemplaar.

Kleine Isol

Dit is Isol

 

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder