Gelezen: De ontdekkingsreiziger

De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell is een avonturenverhaal. Eigenlijk hou ik daar niet zo van, maar dit boek trok mijn aandacht. Eigenlijk gewoon omdat het er zo mooi uitziet. Een boek waar aandacht aan is besteed.

boek de ontdekkingsreiziger Rundell Horn

Vier kinderen zijn gestrand in het Amazonegebied nadat hun vliegtuigje is neergestort en de piloot overleden. Fred, Con, Lila en haar kleine broertje Max moeten zich in de jungle zien te redden. En wat schuilt er veel gevaar overal… Gelukkig heeft Fred een obsessie voor ontdekkingsreizigers, en weet hij hen door zijn kennis van survivaltrucs een beetje te redden. Con heeft een fotografisch geheugen, en Lila en Max weten alles over de dieren in de jungle. Zo ontdekken alle vier de kinderen kwaliteiten bij zichzelf waardoor ze samen kunnen overleven (ja er zit zéker een boodschap in dit boek).

Alsof alleen overleven in de jungle al niet spannend genoeg is, wordt het nog spannender wanneer het er op lijkt dat ze niet ”alleen” zijn, maar er nog een mens in de buurt is…

Gaat het de kinderen lukken om de jungle levend te verlaten? Daar komt ook nog de spanning bij dat niet alle kinderen even gelukkig waren in de bewoonde wereld, willen ze eigenlijk wel terug?

Wat een fijn verhaal. Het is niet alleen onderhoudend en spannend, maar ook geestig geschreven. Ik moest een aantal keer hardop lachen en op het eind kwam er ook een traan aan te pas 😉 Ik zie de verfilming trouwens al voor me.

Het boek heeft niet alleen een prachtige kaft, maar is ook verder rijkelijk geïllustreerd. Elke eerste twee bladzijdes van een nieuw hoofdstuk zijn volgetekend met dieren en planten uit de jungle.

Zoals ik al zei heeft het boek een duidelijke boodschap: werk samen, en wees jezelf. Volg je hart. Iedereen is bijzonder en belangrijk. Daarnaast maak je kennis met prachtige, rijke leven in het regenwoud, dat machtig is maar ook heel kwetsbaar, wanneer de mens dit gebied betreedt. Het dilemma van het delen van deze schoonheid met als risico dat je het daardoor vernietigt, komt uitgebreid aan bod.

Het boek ontving in 2018 de Costa Book Award .

Dit boek pas mooi in het thema van de Kinderboekenweek 2019, die als thema reizen/vervoer heeft.

Beoordeling: ØØØØO

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell

Illustraties: Hannah Horn

Vertaling: Jenny de Jonge

Luitingh-Sijthoff – 2019

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

, , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder