Gelezen: De schaduwen van Radovar

In de vakantie las ik een flinke stapel boeken, dus je kunt (eindelijk) weer een hoop besprekingen verwachten. We gaan van start met De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis.

boek de schaduwen van radovar morshuis

Dit boek gaat over een dystopie, en wat voor een! Jona is een meisje dat met haar broer, ouders en oma in een enorm flatgebouw woont in Radovar. Sterrenlicht, zoals de flat heet, is haar hele wereld, de levens van de bewoners spelen zich geheel in het flatgebouw af. Behalve in het weekend, dan mogen de gezinnen op vaste tijden een paar uurtjes het park in. In deze wereld wordt iedereen strikt in de gaten gehouden, en goed gedrag wordt beloond met punten. Hoe meer punten een gezin krijgt, hoe hoger het stijgt in het flatgebouw. Ieders doel is het bereiken van de bovenste woningen, die zijn het beste en gaan gepaard met veel privileges. Maar… er hoeft maar een klein foutje gemaakt te worden en puntenaftrek dreigt, waardoor het gezin weer een aantal etages naar beneden moet verhuizen. Afschrikwekkend zijn de woningen in het gebouw onder de grond, daar wil niemand terecht komen.

Jona maakt zich zorgen om haar oma. Die heeft vroeger nog in een gewoon huis gewoond met een tuin, en in deze flat verpietert ze helemaal. Daarom wil Jona aarde mee naar binnen smokkelen (streng verboden!), zodat oma een plantje kan laten groeien. Deze daad van verzet wakkert een vuurtje aan in Jona. Ze komt een jongen tegen die zich verzet tegen de Radovaanse manier van leven. Jona ontdekt dat er een hoop gruwelijkheden schuilgaan achter de strakke orde. Wat gebeurt er met mensen die ouder zijn dan 75, en met kinderen die naar ”opvangtehuizen” worden gebracht? Wanneer Jona hier achter komt, kan ze niet anders dan heel grote risico’s nemen.

Wat vond ik ervan? Het is een enorm spannend verhaal, en je wil steeds doorlezen. De sfeer in Radovar is beklemmend, door de bordjes met puntentelling naast de deur van ieder huis kan iedereen elkaar in de gaten houden. Dit is in een boek al behoorlijk eng, maar wordt nog schrikwekkender als je weet dat men in China al is begonnen met het toekennen van dergelijke punten.

Voor alles wat je buiten de deur in Radovar doet moet je je pasje gebruiken (dus je kunt overal gevolgd worden), en eigen initiatief en vrije wil worden uitgeschakeld. Pas op voor de Grijze Brigade, een politiemacht die de orde onverbiddelijk handhaaft! Kortom, dit is een beklemmende samenleving, en je hiertegen verzetten is niet vanzelfsprekend en vereist moed. Want iedereen heeft een reden om mee te gaan in het systeem: zo wil Jona’s vader het beste voor zijn gezin, en dat kan door zoveel mogelijk punten te halen. Waarom zou hij dat in gevaar brengen? Ook laat de schrijfster zien dat het terugdraaien van zo’n systeem echt niet eenvoudig is. Stof tot nadenken dus.

ØØØØO

De schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis

Lemniscaat – 2018

In de bibliotheek een C-boek (voor jongeren van 12 tot 15 jaar)

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder