Gelezen: De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand

Alex is een meisje dat door haar bijzondere oom wordt opgevoed. Ze krijgt thuisonderwijs en dat gaat ongeveer zo: wil je weten hoe een computer werkt? Haal hem maar uit elkaar. En zet hem weer in elkaar. Zo samenwonen bevalt Alex en haar oom prima, maar op een gegeven moment is het toch tijd om naar een echte (middelbare) school te gaan.

kinderboek De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand - Kate Gilby Smith

Dat valt niet mee, vooral omdat Alex weinig ervaring in het omgaan met andere mensen heeft. En omdat ze op school heel anders te werk gaan dan Alex thuis gewend is. Zo wordt het niet gewaardeerd als ze een schoolcomputer uit elkaar wil halen om te zien hoe die werkt.

Alex vindt geen aansluiting, en ze wordt Alex Niemand genoemd, omdat ze een ”niemand” zou zijn. Los van het feit dat iederéén iemand is, is Alex ook best bijzonder: ze trekt al haar hele leven ”publiek”. Af en toe komen er bussen vol toeristen langs om haar stiekem te bekijken. Zelfs als ze een heel onbeduidend rolletje heeft in het schooltoneelstuk. Alex is hieraan gewend, maar wie deze mensen zijn weet ze niet.

Maar behalve deze belangstelling van wildvreemden is er niemand die interesse in Alex heeft. Tot er een nieuwe jongen in de klas komt, Jasper. En… hij raakt bevriend met Alex! Maar dan verdwijnt Jasper voor de ogen van Alex op een heel vreemde manier… Dat moet ze uitzoeken. Wat is er gebeurd met haar vriend? Moet ze hem helpen? En hoe kan ze hem vinden? Wat volgt is een reis in de tijd.

Dit is een mooi verhaal over vriendschap, en over anders zijn dan anderen. En dat je ondanks (of dankzij?) dat je anders bent heel bijzondere dingen kunt bereiken.

Helaas zijn tijdreisverhalen niet zo aan mij besteed, dat deel van het verhaal lag mij niet zo. Al zal dit avontuurlijke gegeven veel kinderen juist wel aan kunnen spreken.

Maar zoals al gezegd, de strekking van het verhaal vond ik mooi.

ØØØOO

De verbazingwekkende toekomst van Alex Niemand – Kate Gilby Smith

Vertaald door Ellen Hosmar

Veltman – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder