Gelezen: De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus: met zo’n titel heb je al veel gezegd over de watersnoodramp in 1953. Dat is toch bijna een nachtmerrie-achtig beeld als je je dat voor probeert te stellen?

 

In dit boek schrijft Sema Noort over hoe Liesje en haar zusje Zwaan en hun kleine broertje en hun ouders deze ramp beleven. En wat heeft ze het mooi geschreven! Het begint ermee dat het gezin steeds een verdieping hoger moet gaan zitten. Het stormt en het is koud en de zee komt steeds dichterbij. Het gezin wacht op hulp.

En eigenlijk is dat het hele verhaal: ze blijven maar vergeefs op hulp wachten, terwijl het water blijft stijgen. In de ijskou van februari zitten ze op het laatst helemaal op zolder. Het meest indrukwekkend vind ik hoe Selma Noort beschrijft wat er allemaal langs komt drijven, dat zijn bijvoorbeeld daken maar ook (levende of dode) dieren als koeien en kippen. Ook de stilte van de buitenwereld is aangrijpend, komt er dan helemaal geen hulp?

Uiteindelijk komt er een vol bootje langs varen, maar de vader van Liesje gooit haar en haar zusje toch de boot in. Liesje is daar erg van in de war, haar vader die haar weggooit! Later zal ze pas begrijpen waarom hij dat deed.

Haar vader, moeder en broertje blijven achter op het dak, en de meisjes komen uiteindelijk met het bootje aan op een plek waar de zee niet meer is. Ze worden opgevangen met andere slachtoffers van de ramp, en moeten afwachten of hun ouders nog terug zullen komen.

Het is goed om bij stil te staan hoe anders het toen was. De mensen die door deze ramp getroffen werden, stonden er alleen voor. Er waren geen moderne communicatiemiddelen, dus niemand kon contact met elkaar zoeken.

Achterin het boek staat een informatief stukje over de watersnoodramp, en daarna wat foto’s van de familie op wiens verhaal dit boek is gebaseerd.

Dit boek heeft, al is het een vrij kort verhaal, grote indruk op me gemaakt. Ik moest regelmatig denken aan dat stille stijgende water en dat er dan af en toe een dier, of mens, voorbij drijft. Ik denk dat dit verhaal de watersnoodramp (voor kinderen maar ook volwassenen) iets meer voorstelbaar maakt.

Daarnaast is het ook een spannend verhaal, en is naast Liesje vooral de vader, die het erg moeilijk heeft, mooi beschreven. Lees dit boek!

de zee kwam door de brievenbus

Beoordeling: ØØØØØ

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort

Leopold – 2015

in de bibliotheek een B-boek

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder