Gelezen: Dingen die ik niet over schapen wist

Het moet gezegd worden: Jaco Jacobs is goed in titels verzinnen die je aandacht trekken. Na Een mooie dag om in een boom te klimmen verscheen nu Dingen die ik niet over schapen wist. Dan wil je die boeken toch lezen?

kinderboek Dingen die ik niet over schapen wist Jaco Jacobs

Het verhaal gaat over Luan, die steeds rottigheid uithaalt met zijn twee vrienden. Vlak voor de vakantie hebben ze het te bont gemaakt, en Luan moet voor straf naar zijn oma. Zij is net van plan een roadtrip te maken om windmolens te fotograferen, dus Luan gaat mee. Eigenlijk kent hij zijn oma niet goed, want door omstandigheden waar hij niets van weet hebben zijn vader en zijn oma al lange tijd weinig contact met elkaar.

Een roadtrip met je oma is nou niet iets waar een puber meteen heel blij van wordt, maar gaandeweg begint Luan te ontdekken dat zijn oma een bijzondere en sterke vrouw is. Ook komt hij erachter waarom zijn oma en vader problemen hebben met elkaar.

Daarnaast beleeft hij zelf ook iets: hij ontmoet het meisje Lana, zij is met haar ouders onderweg. Haar vader fietst om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, en Lana en haar moeder (die kanker had) reizen mee om hem te ondersteunen. Daarnaast zorgt Lana voor de publiciteit via Instagram.

Wanneer ze samen op een markt een schaap tegenkomen dat gekocht kan worden om te slachten, en Lana daar heel verdrietig van wordt, besluit Luan het schaap te ‘redden’: hij neemt het stiekem mee. Dat betekent dat het gezelschap van oma en Luan wordt uitgebreid met nog een persoon: het schaap Dolores. Dolores wordt dankzij de sociale media vaardigheden van Lana het symbool van strijders voor dierenrechten. Maar was het nou wel zo’n slim idee om Dolores zomaar mee te nemen zonder te betalen?

Ik realiseer me nu, nu ik het boek wil samenvatten, dat het best een dun boek is (128 pagina’s), maar dat het propvol zit. Want wat komt er in voor? Vriendschap, familiebanden, liefde en verliefdheid, je eigen weg en identiteit vinden, ongelijkheid, schoolproblemen, dierenrechten, sociale media, vrijheid, ziekte, het Zuid-Afrikaanse landschap, verkeerde beslissingen nemen… Toch is het verhaal overzichtelijk gebleven. Jacobs heeft er gewoon stiekem een heleboel in gestopt, en dat komt er langzaam uit als je er nog eens over nadenkt. Wil je er niet over nadenken, dan is het gewoon een fijn boek vol actie en herkenbare puberproblemen.

Wat verder nog opvalt is dat ook dit boek wordt verteld vanuit een jongen, en dat hij een meisje tegenkomt dat precies weet wat ze wil. een sterk meisje, in tegenstelling tot de twijfelende en zoekende jongen, in dit geval Luan. Deze rolverdeling zagen we namelijk ook in Een mooie dag om in een boom te klimmen.

Een aanrader hoor!

ØØØØO

Dingen die ik niet over schapen wist – Jaco Jacobs

Vertaald door Tjalling Bos

Ploegsma – 2022

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder