Gelezen: Dodo

Een boek over een onderwerp waarin dat onderwerp niet bij naam genoemd wordt, dat kan, namelijk in dit boek: Dodo van Mohana van den Kroonenberg.

kinderboek dodo mohana van den kroonenberg

Het verhaal gaat over Dorian die samen met zijn beste vriend Ramses naar de brugklas gaat. Hij heeft er al tegenop gezien, en dan gaat het ook mis: bij het voorstellen aan de nieuwe klas raakt Dorian verstrikt in zijn woorden en komt hij niet verder dan “Ik” en “Dodo”. Omdat hij meteen in zijn schulp kruipt en geen woord meer zegt, wordt Dorian gepest en wordt hij Dodo genoemd. Wanneer ze met de klas naar een museum gaan en Dorian door twee pestkoppen wordt voorgesteld aan zijn ”soortgenoot” de Dodo, raakt hij in de ban van dit dier.

In het boek staan realiteit en fantasie dicht bij elkaar. Dorian vlucht in zijn fantasiewereld, waar hij zorgt voor een kleine Dodo. In het echte leven zwijgt hij boos tegen iedereen. Eerst is het nog duidelijk te scheiden omdat de verhalen die Dorian verzint cursief gedrukt zijn. Later, wanneer het afscheid van Dodo dichterbij komt, zijn de passages daarover niet meer cursief gedrukt.

Er gebeurt heel veel in het hoofd van Dorian. Juist omdat hij gestopt is met praten is er voor hem heel veel ruimte om te denken. Wat is hij boos, op zichzelf, op Ramses, op zijn klasgenoten. Het woedt en het kolkt in hem. Hij heeft zich, door niet te praten, opgesloten in zichzelf en voelt zich alleen, al heeft hij lieve begripvolle ouders, en een heel goede vriend.

In het boek zitten veel verwijzingen naar andere kinderboeken, zoals Alice in Wonderland en De waanzinnige boomhut. De mooiste vond ik die waar de vader van Dorian beschrijft hoe hij praat: “Dorian praat als een rivier.” Dit is de titel van een prentenboek dat over stotteren gaat.

Dat is een van de aanwijzingen dat Dorian stottert, het woord stotteren komt namelijk niet voor in het verhaal, wel beschrijft Dorian hoe hij verstrikt raakt in de woorden en er in blijft hangen.

In dit boek wordt een mooie vriendschap beschreven, die tussen Ramses en Dorian, waarbij je je heel even af kunt vragen of Dorian niet te afhankelijk is van Ramses om te kunnen praten op school (Ramses is mijn vriend en mijn woorden. Wat ben ik zonder hem?).

Ook de vriendschap van Dorian met Dodo is mooi beschreven, vooral de ontwikkeling van Dodo van hulpbehoevend naar zelfstandig vogeltje dat erop uit wil. Je zou kunnen denken dat dit symbool staat voor de ontwikkeling die Dorian meemaakt. De mooiste passages voor mij (heel veel huilen) waren die over het afscheid nemen van Dodo. Het is altijd mooi en verdrietig tegelijk wanneer imaginaire vriendjes verdwijnen.

Al is het boek toegankelijk geschreven, het is geen makkelijk boek. De dunne scheidslijn tussen fantasie en realiteit zorgt ervoor dat je goed op moet letten. Bovendien moet je er  maar net van houden om door een boek aan het huilen te worden gebracht 😉 .

ØØØØO

Dodo – Mohana van den Kroonenberg

De vier windstreken – 2022

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder