Gelezen: Door het vuur

Een boek met een twist, dat kan goed uitpakken (Wij leugenaars), maar kan je soms ook in verwarring achterlaten. Ik las Door het vuur van Jenny Valentine, en het einde van het boek had ik totaal niet zien aankomen.

boek door het vuur jenny valentine

Mag ik eerst even klagen over de titel? Als je Door het vuur googelt krijg je vele hits, niet zo’n originele titel dus. Het had ook niet gehoeven, want de oorspronkelijke titel is Fire. Colour. One. En als je Fire Colour One googelt, krijg je een schilderij te zien dat een rol speelt in het verhaal.

 

Kunst en schilderijen spelen so wie so een grote rol in het boek. (ik heb meerdere keren een schilderij gegoogeld tijdens het lezen)

Het verhaal gaat over Iris, die behoorlijk ongelukkig is. Haar moeder en stiefvader zijn alleen maar op uiterlijk en schone schijn gericht, en steken zich in de schulden om het plaatje perfect te laten lijken. De vader van Iris heeft haar verlaten en geeft niet om haar, vertelt haar moeder. Iris vindt een uitlaatklep in vuurtjes maken, en dat loopt behoorlijk uit de hand.

Tegen de tijd dat de schulden hoog oplopen en de pyromaan in Iris echt loskomt, vertrekt het gezin naar Engeland, omdat de vader van Iris daar op sterven ligt. Iris’ moeder hoopt een flinke erfenis in de wacht te slepen. Iris heeft hier helemaal geen zin in: haar vader wil haar niet en ze moet de enige vriend die ze heeft achterlaten terwijl ze ruzie met hem heeft… maar de dingen lopen anders dan ze dacht. (ook dan ik dacht!)

Langzaam hoor je meer over het leven van Iris en het verleden van haar ouders. Iris leert haar vader kennen en komt erachter dat sommige dingen anders zijn dan ze lijken.

Als haar vader overlijdt neemt het verhaal ineens een heel andere wending. Zoals gezegd kan dat leuk en verrassend zijn, maar in dit geval had ik het idee of ik ineens in een ander verhaal zat met een heel andere sfeer. Jammer.

 

Beoordeling: ØØØOO

Door het vuur – Jenny Valentine

Vertaald door Jenny de Jonge

Uitgeverij Luitingh Sijthoff – 2016

in de bibliotheek een D-boek ( vanaf 15 jaar)

 

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen