Gelezen: Een mooie dag om in een boom te klimmen

Niet zo lastig als je oudere broer en niet zo briljant als je jongere broer. Gewoon middelmatig. Zo voelt Marnus zich in Een mooie dag om in een boom te klimmen. Hij is de middelste van drie in het gezin en het lijkt wel of hij onzichtbaar is voor zijn ouders.

kinderboek Een mooie dag om in een boom te klimmen - Jaco Jacobs

Op een dag staat er een meisje op de stoep. Niet voor zijn broers, maar voor Marnus. Het meisje, Leila, vraagt hem een petitie te tekenen voor het behoud van een boom. De witkaree (het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika) mag niet omgekapt worden, want hij staat in het midden van het heelal volgens Leila.

Nieuwsgierig geworden loopt Marnus met Leila mee, en voor hij het weet zit hij naast haar in de boom. Precies op tijd, want de mensen van de gemeente komen er al aan met hun zagen. Wanneer de kinderen in de boom blijven zitten, druipen ze voorlopig af. Ook na deze reddingsactie blijven Leila en Marnus in de boom zitten.

Met hun actie krijgen ze steeds meer publiciteit en hierdoor ontmoeten ze veel verschillende mensen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal om hun protest te steunen, zoals de excentrieke buurvrouw met haar hondjes, of de beheerder van het rolbalterrein in de buurt. En ook Leila heeft haar redenen om de boom te willen redden, en die hebben niet zozeer te maken met liefde voor bomen, maar met de scheiding van haar ouders.

Hoewel de meeste mensen ergens verdriet over hebben, is het toch een warm en hoopvol verhaal. Zodra je elkaar leert kennen en weet wat de ander beweegt, kunnen er mooie dingen gebeuren. Het is fijn om je gezien te voelen, zo merkt ook Marnus. En soms is daarvoor een protestactie in een boom nodig.

Dit boek kreeg onlangs de Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2021. Het is het eerste boek van Jaco Jacobs dat vertaald is in het Nederlands. De Zuid-Afrikaanse schrijver schreef al meer dan 170 boeken. Hopelijk worden er hierna meer van zijn boeken vertaald. Ik kijk er naar uit.

ØØØØØ

Een mooie dag om in een boom te klimmen – Jaco Jacobs

Vertaald door Tjalling Bos

Ploegsma – 2020

In de bibliotheek een B-boek (fictie voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder