Gelezen: Een planeet in je hoofd

Wat een bijzonder boek is dit.

Het verhaal gaat over Standish, hij woont in Zone Zeven, een getto van het Moederland. Standish woont bij zijn opa nadat zijn ouders zijn verdwenen, zoals velen die zich verzetten tegen de macht. Standish is anders. Hij heeft een bruin en een blauw oog en is dyslectisch.

Een planeet in je hoofd

Zijn opa weet hen op slimme wijze in leven te houden. Ze sluiten vriendschap met hun nieuwe buren, en Standish en Hector de nieuwe buurjongen worden goede vrienden.

Op school is Standish een buitenbeentje, hij heeft geen vrienden en heeft leerproblemen door zijn dyslexie. Opvallen kan fataal zijn. Het bewind is vreselijk, het kan zomaar gebeuren dat een leerling in elkaar wordt geschopt door een leraar. De leraar wordt op zijn beurt weer gedood door het Moederland.

Hector en Standish ontdekken achter de muur waar ze niet mogen komen een groot geheim. Niet lang daarna verdwijnen de buren en wordt het steeds gevaarlijker voor Standish en zijn opa. Maar opa wil het niet opgeven. Dan bedenkt Standish een plan. Een heel gevaarlijk plan.

Dit is een bijzonder boek. Het speelt in een tijd waarin Hitler gewonnen lijkt te hebben. Elk verzet wordt meedogenloos de kop in gedrukt. Toch zijn er nog mensen die zich verzetten. Anders zijn is altijd verdacht. En Standish is anders, omdat hij een bruin en een blauw oog heeft, en door zijn dyslexie.

De dyslexie van Standish maakt het taalgebruik in het boek origineel, er wordt gespeeld met taal.

Ook het einde maakt het boek bijzonder. Zonder de afloop te vertellen, kun je zeggen dat het een goed en slecht einde is. Hoewel het onafwendbaar lijkt, is het enorm spannend om te lezen.

Het boek gaat over moed en vriendschap. Geef niet op, laat de haat niet winnen.

Er is een minpuntje en dat is de voorkant van het boek. Ik begrijp eigenlijk niet waarom er een robot op staat. Het doet het boek ook voor wat jongere kinderen lijken. Dit is het originele omslag:

maggot moon

Ook de titel is behoorlijk veranderd. Maar verder is de vertaling van Roos van de Wardt mooi en doet die recht aan het bijzondere taalgebruik van Standish.

Beoordeling: ØØØØØ

Een planeet in je hoofd – Sally Gardner

Moon – 2014

in de bibliotheek een C-boek

Dit is boek 43/53 van #boekperweek

 

, , , , , ,

2 reacties op Gelezen: Een planeet in je hoofd

  1. Marloes | Bladzijde26 15 augustus 2015 om 18:58 #

    Dit klinkt als een veel mooier boek dan de kaft doet vermoeden. Jammer! Maar dank je wel voor de review, ik ga dit zeker eens lezen.

  2. Deborah 15 augustus 2015 om 20:59 #

    Ja, jammer dat een (verkeerde) kaft je er soms van weerhoudt om een boek te lezen.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder