Gelezen: Erebos ontwaakt

Zoals ik al eerder schreef was Erebos van Ursula Poznanski een van de beste spannende boeken die ik las.

boek Erebos ontwaakt Ursula Poznanski

Nu is er Erebos ontwaakt. En die titel spreekt voor zichzelf. Waar we dachten dat het spel Erebos uitgeschakeld was, blijkt het in dit boek weer tot leven te zijn gekomen.

Erebos is een game die zich niet alleen in je computer afspeelt, maar ook in je echte leven. En dan niet op een positieve manier.

In dit boek wordt een jongen, Nick, die het spel al eerder speelde, en die hoopte er voorgoed vanaf te zijn, gedwongen om het spel weer te gaan spelen. Erebos heeft zichzelf op zijn telefoon en computer geïnstalleerd, en heeft bizarre trucs om te zorgen dat Nick het spel blijft spelen. Zo kan het Erebos telefoongesprekken voeren namens jou, met jouw stem, of zorgt het voor beloningen die in de echte wereld goed van pas komen (bijvoorbeeld een mooie bijverdienste met een baantje).

Ook worden er nieuwe, enthousiaste spelers betrokken bij het spel, zoals Derek. Hij wordt gelokt door de spannende game, en krijgt beloningen zoals inzage in toetsopdrachten.

Het is streng verboden om te praten over het feit dat je deelnemer aan deze game bent, op straffe van zware sancties. De deelnemers moeten opdrachten uitvoeren in de virtuele wereld, maar ook in de werkelijke wereld. De levens van Derek en Nick, die elkaar niet kennen, raken steeds meer met elkaar verweven. Wat is de bedoeling van het ontwaakte Erebos? Wie zit erachter?

Om te beginnen wist dit boek me geboeid te houden. Ik moest doorlezen omdat ik heel graag wilde weten wie er achter het spel zaten en hoe alles nou in zijn werk ging.

Maar… ik ben geen gamer, en ik vond daarom de beschrijvingen van de games niet zo interessant. Veel obstakels, veel gnomen en andere griezels en veel wormen en slijm. 😉  De opdrachten in de realiteit daarentegen waren wel spannend om te lezen. Het was mij alleen niet helemaal duidelijk waarom er in twee werelden werd gespeeld, en niet alleen in de werkelijkheid.

Het spannendst was het feit dat Erebos de controle had over de spelers. Wanneer zij weigerden om te gehoorzamen gebeurde er steevast iets negatiefs in hun leven. Je kunt er niet uit en je mag het tegen niemand zeggen. Verstikkend!

Over de ontknoping ga ik natuurlijk niets zeggen, maar het was anders dan ik had gedacht. Aan de ene kant iets geruststellender, aan de andere kant juist beangstigender omdat artificiële intelligentie zo’n kracht kan hebben. Alleen hierom al een aanrader om te lezen!

ØØØOO

Erebos ontwaakt – Ursula Poznanski

Vertaald door Pieter Streutker

Lemniscaat – 2020

In de bibliotheek een C-boek (fictie voor kinderen van 12 tot 15 jaar), maar kan wat mij betreft ook een D-boek zijn (voor jongeren van 15 jaar en ouder).

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder