Gelezen: Festival

Anna gaat na haar eindexamen Spaans studeren in Barcelona. Naast het leren van de taal en het ontdekken van een nieuwe stad probeert ze daar te verwerken wat er in het verleden is gebeurd.

Het verhaal wordt verteld op drie manieren: brieven van Anna aan haar vriendin Eliaan, dagboekfragmenten van Eliaan en het verhaal in Spanje, verteld door Anna.

Anna en Eliaan waren vriendinnen, en zouden samen naar Spanje gaan. Maar Eliaan is er niet. Anna mist haar enorm. In haar brieven herbeleeft ze hun vriendschap. Die leek vooral te bestaan uit het samen bezoeken van festivals, en daarbij een sterke focus op drugsgebruik, om er alles uit te kunnen halen wat er in zat.

boek festival iris hermans

De ondertitel schept een thriller-achtige verwachting. Die wordt echter helemaal niet waargemaakt, je denkt dat Anna iets heeft gedaan met kwade opzet maar dat is niet het geval. Het gaat vooral over het leven van Anna in Barcelona, waar ze voor het eerst verliefd wordt én haar ”roeping” vindt voor de toekomst.

Daarnaast mist ze haar vriendin enorm en  schrijft daarom over het verleden. Het werd voor mij echter niet duidelijk wat hun vriendschap méér inhield dan festivals bezoeken, ”losgaan” en drugs gebruiken. De dagboekfragmenten van Eliaan geven ook weinig inzicht in de vriendschap, maar vooral in de achtergrond van Eliaan. Je blijft je afvragen wat de vriendschap voor Anna zo waardevol maakte, behalve dat ze behoorlijk opkeek tegen Eliaan. Daarom lukt het ook niet echt om mee te leven met Anna’s verdriet.

Ik vond het boek prettig geschreven, met een leuke opzet, maar helaas bleef het daarbij. Misschien wilde de schrijfster wel te veel in één boek behandelen, bedenk ik nu ik de thema’s aan het benoemen ben in de tags: vriendschap, liefde, reizen, taal, volwassen worden, schuldgevoel, rouwverwerking, depressie, drugs, jezelf zijn. Dat kan je nooit helemaal uitwerken in een boek van 172 pagina’s.

ØØØOO      

Festival; Schuldgevoel reist gewoon met je mee waar je ook heengaat – Iris Hermans

Leopold – 2019

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)

, , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder