Gelezen: Films die nergens draaien

Smaken verschillen, misschien is het goed om dat even van te voren te zeggen. Soms zijn er boeken waar iedereen zo lovend over is, dat je er nauwelijks aan durft te beginnen. Want wordt die belofte wel ingelost? Zal jij het ook zo prachtig vinden als al die anderen? Je begrijpt het al, dat had ik dus met dit boek.

kinderboek Films die nergens draaien Yorick Goldewijk

Waar gaat Films die nergens draaien over? Het gaat over Cato. Toen zij werd geboren, stierf haar moeder. Het enige wat Cato heeft, is een jurk en een foto van haar moeder. En eigenlijk verloor ze bij haar geboorte ook haar vader, want die kan maar niet over de dood van zijn vrouw heen komen. Hij kan er niet zijn voor Cato, en laat de praktische verzorging helemaal over aan de (volgens Cato vervelende) buurvrouw Cornelia.

Gelukkig heeft Cato wel haar konijn Beggar So, maar verder is ze erg op zichzelf en anders dan anderen. Tot ze op een dag mevrouw Kano ontmoet. Mevrouw Kano is de baas van een bioscoop. Geen gewone bioscoop, maar eentje waar je in een film naar het verleden kan stappen, je eigen verleden. Mevrouw Kano helpt mensen die nog iets te verwerken hebben uit hun verleden. Voorwaarde is dat je een voorwerp meeneemt uit de tijd waar je naartoe wilt. Cato mag komen helpen in deze bioscoop.

Langzaam rijpt bij Cato een idee… ze heeft die jurk van haar moeder… Zou het lukken om haar moeder te leren kennen?

Het is een mooi en ontroerend verhaal, over je identiteit vinden, over rouw en over liefde. Toch kon het mij niet heel erg bekoren. Het taalgebruik sprak me niet aan, het leek of elke zin mooi moest zijn en dat kan gewoon teveel zijn.

Het idee van reizen in de tijd om je wonden te helen is mooi, alleen begon het mij op een gegeven moment te duizelen. (Pas op SPOILER!) Wanneer Cato op een gegeven moment in het verleden bij haar vader is, leert ze hem een pianoliedje, dat ze zelf van haar vader heeft geleerd. Als je daarover na gaat denken raken je hersens in de knoop!

Daarnaast deed het verhaal me ook denken aan Paloma, een meisje in precies dezelfde situatie, in het gelijknamige boek van Cees van den Berg. Een meisje met een konijn, een dode moeder en een geestelijk afwezige vader versus een meisje met een geit, een dode moeder en een geestelijk afwezige vader: ik heb voorkeur voor het meisje met de geit.

ØØØOO

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Illustraties – Yvonne Lacet

Ploegsma – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar)

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder