Prentenboek: Wat ging ik ook alweer doen?

Je kent dat wel: je staat op het punt om iets te gaan doen, maar wat was het ook alweer? In Wat ging ik ook alweer doen? van Jarvis gebeurt dit een olifant (hij heeft dus geen olifantengeheugen…). Hij vraagt aan Aap wat hij ook alweer ging doen. Helaas is dit een gemeen aapje, want Aap verzint heel rare dingen die Olifant zou gaan doen. Zo laat hij Olifant ondersteboven op een eenwieler rijden, water uit het vieze moeras drinken, een miljoen bananen pellen voor Aap… En dan herinnert Olifant zich ineens weer wat hij ging doen. En dat is niet best voor Aap!

Jarvis maakte eerder het prentenboek Marcs grote gevaarlijke tanden , dat ook over pesten gaat. Want dat aap aan het pesten is, is duidelijk. Hij laat Olifant allemaal dingen doen die niet goed voor hem zijn.

boek jarvis

Een grappig boek over pesten dus, en over het vervelende gevoel dat je net nog wist wat je ging doen, maar er nu niet meer op kan komen. Gelukkig komt er (bijna) altijd weer een moment waarop je toch nog te binnen schiet wat je van plan was.

Ik ben door dit prentenboek een beetje op het verkeerde been gezet. In de overvloed aan opa’s en oma’s van de kinderboekenweek was ik gespitst op het vergeten als hoofdthema. Op de eerste bladzijde staat: ”Dit is Bompa.” In het Vlaams betekent Bompa ”opa”. Ik was er dus vanuit gegaan dat het om een oude olifant ging die dingen aan het vergeten was, een thema dat je vaker tegenkomt in boeken over oude mensen.

boek jarvis

Toen zag ik dat de oorspronkelijke titel Fred forgets was. Nu vraag ik mij af waarom de naam Fred in de vertaling is veranderd in Bompa. Waarom is het niet gewoon Fred gebleven? Is het toch de bedoeling geweest om de suggestie te wekken dat het over een oude olifant gaat? Toen ik eenmaal wist dat het niet perse over een opa ging, vond ik het verhaal wat minder zielig. Het aapje blijft echter een naarling.

boek jarvis

De tekeningen zijn mooi, de dingen die olifant moet doen zijn grappig op een slapstick-achtige manier, en Aap krijgt na het pesten zijn verdiende loon. Het is een boek dat je zou kunnen gebruiken om in een groep te praten over pesten. Of om gewoon een grappig boek voor te lezen. Maar ik blijf Olifant Bompa toch een beetje zielig vinden…

Beoordeling: ØØØOO

Wat ging ik ook alweer doen? – Jarvis

Vertaling: Jesse Goossens

Lemniscaat – 2016

In de bibliotheek een AK-boek (prentenboek voor kleuters)

Van dit prentenboek ontving ik een recensie-exemplaar

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder