Gelezen: De grote verboden zolder

De grote verboden zolder  van Edward van de Vendel gaat over Eddie, zoals hij zelf zegt een angstige jongen. Zijn vader is directeur van een school en zijn moeder helpt ”beschadigde kinderen”. Op een dag neemt zij een meisje mee naar huis, Linea. Dat meisje heeft het moeilijk gehad en moet even bij hen op adem komen.

boek grote verboden zolder

Overdag praten Linea en Eddie nauwelijks met elkaar, Linea ”deed bij het eten net alsof ik een stukje groente was  dat naast haar bord terecht was gekomen”.  Maar ’s nachts is het anders: dan neemt Linea Eddie mee naar de grote zolder van Eddies huis, waar hij eigenlijk niet mag komen omdat je door de vloer heen naar beneden kan vallen.Daar beleven ze avonturen: ”’s Nachts alles, overdag niks”.

Hoewel Eddie bang is, blijft hij ’s nachts meegaan naar de zolder, want dan is hij bij Linea. Ook al is daar ook een soort geest, Herr Johannes, die mislukte moppen vertelt, en nog veel meer rare, enge, droomwereld-achtige dingen en figuren. Linea vraagt steeds meer van Eddie, hij moet haar helpen  mensen weg te jagen waar zij bang voor is. En dat wil hij: ”ik ging een held worden. Linea’s held.”

Wat schrijft Edward van de Vendel mooi! Elke keer weer springen er mooie zinnetjes uit, soms grappig, soms zielig, gewoon steeds precies goed.

Het boek heeft ook een nawoord, en een bijlage met tekeningen van Linea. Beide hadden van mij niet gehoeven, het verhaal was al goed genoeg.

Het verhaal doet mij een beetje denken aan Annetje Lie in het holst van de nacht van Imme Dros en Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom, beiden boeken waarin de droomwereld ook een grote rol speelt.

 

Beoordeling: ØØØØO

De grote verboden zolder – Edward van de Vendel

Querido – 2017

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9-12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder