Gelezen: Het Achterhuis (de strip)

Als boekenverslindend kind las ik de bibliotheek leeg. Ik had een grote interesse in boeken over de Tweede Wereldoorlog, daar heb ik er echt heel veel van gelezen. Het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, las ik dus ook.  En met school bezocht ik het Achterhuis. Dat maakt veel indruk, als je er zelf rondloopt.

boek achterhuis frank

Toen ik onlangs op mijn werk de stripversie van Het Achterhuis zag langskomen, moest ik die natuurlijk lezen. Ik had deze uitgave gemist, het boek verscheen in 2017, en ik had de inmiddels vijfde druk in handen, uit 2018.

Het dagboek is al in vele vormen verschenen, aangepast en juist helemaal compleet, als film of als toneelstuk. Maar een strip, dat was nieuw. De strip is gemaakt op verzoek van het Anne Frank Fonds. De bewerkers voelden zich voor een moeilijke opgave staan. Hun doel was: ”een deel van Annes oorspronkelijke dagboek te gebruiken, de volledige tekst samen te vatten en tegelijkertijd zo trouw mogelijk aan haar tekst te blijven.” Elke dertig pagina’s van de oorspronkelijke tekst zou worden bewerkt tot tien pagina’s in de stripversie, en veel dagboekaantekeningen zouden worden samengevoegd.

Behalve dat Anne (natuurlijk) vaak neerslachtig was, had ze ook een groot gevoel voor humor. Dit was voor mij ook het opvallendst, dat was mij in de ”gewone” versie ontgaan. Of misschien ben ik het vergeten, het is lang geleden dat ik het las. Dit zorgde voor grappige stukjes in het boek, waarbij je eerst nog denkt: kan dit wel in een boek over zo’n ernstig onderwerp? Maar dan realiseer je je dat Anne en de mensen om haar heen hierdoor echter worden. De ergernissen, het gemopper, de kritiek op elkaar, de draak steken met elkaar, dit alles zorgt ervoor dat het alleen maar realistischer aanvoelt.

Maar het zijn natuurlijk niet alleen humoristische passages. Het boek laat duidelijk de opkomst van het antisemitisme zien, en de redenen waarom de familie Frank moet onderduiken. De vreselijke angst om ontdekt te worden. De irritaties van het dicht op elkaar leven, zonder buitenlucht of afleiding. De trouw van hun helpers, die hun leven keer op keer wagen. De honger. De luchtalarmen. De nachtmerries. De grote nachtmerrie die oorlog is.

boek achterhuis frank

Het boek eindigt natuurlijk abrupt, omdat de bewoners van het achterhuis zijn opgehaald door de Duitsers.Hierna volgt een korte beschrijving van wat er met de bewoners is gebeurd. Daarna volgt een stuk over het hoe en waarom van deze stripversie. Allemaal heel zorgvuldig gedaan. Dit is een prachtige bewerking, die iedereen kan en zou moeten lezen.

Beoordeling: ØØØØØ

Het Achterhuis – Anne Frank

Bewerkt door Ari Folman en David Polonsky

Prometheus – 2017

In de bibliotheek een C-boek (voor kinderen van 12 tot 15 jaar)

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder