Gelezen: Het bamboemeisje

Soms ben je zo enthousiast over een boek dat je zou willen dat iedereen het las. Dat had ik na het lezen (en bekijken, want het staat propvol illustraties) van Het bamboemeisje van Mattias De Leeuw en Edward van de Vendel.

boek Het bamboemeisje - Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw

Dit is een verhaal gebaseerd op een Japanse vertelling uit de tiende eeuw. Het gaat over een oude bamboesnijder en een jurkenmaakster. Zij hebben een groot verdriet in hun leven, ze kunnen namelijk geen kinderen krijgen. Als ze al oud zijn, vindt de  man een heel klein meisje in het bamboe. Ze zorgen voor haar en houden van haar. Het meisje, Jie, groeit op.

Dan is ze oud genoeg om te trouwen. Jie wil haar ouders niet verlaten, en daarom belooft ze haar aanbidders dat ze met ze wil trouwen op voorwaarde dat ze een heel moeilijke opdracht uitvoeren. Omdat niemand dat lukt, blijft ze alleen en dus bij haar ouders. Maar dan wordt Jie echt verliefd…

Het boek is poëtisch, maar ook humoristisch en luchtig. Dit wordt ingebracht door een ander personage, namelijk een meisje op de maan, dat alles in het Japanse dorpje met behulp van haar verrekijker in de gaten houdt.

Verder zijn de vele illustraties prachtig, Mattias De Leeuw baseerde ze op Japanse prenten en kalligrafie.

Dit boek zit vol liefde, positiviteit, zachtheid en goedheid. Ik zal in een poëtische bui zijn geweest, want in mijn aantekenboek schreef ik dat het boek ”een pleister op de wond van deze tijd is”.

Ik zag laatst dat het boek De jongen, de mol, de vos en het paard een platina status heeft bereikt (350.000 ex verkocht), én op nr 30 staat in de top 100 aller tijden van de Grote Vriendelijke Podcast.
Ik bekeek wat recensies en las dat mensen een aantal dingen in dit boek vonden, namelijk liefde, vriendschap en hoop. En laten dat nu nét de ingrediënten zijn van Het bamboemeisje! Aangevuld met prachtige tekeningen en een dosis humor! En daarom wil ik iedereen Het Bamboemeisje aanraden. Laten we gaan voor originaliteit, en echte liefde voor het kinderboek!

ØØØØØ

Het bamboemeisje – Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw

Querido – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar, maar wat mij betreft tot 100 jaar 😉 )

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder