Gelezen: Het geheim van het Nachtegaalbos

Het is alweer een poosje geleden dat ik zo’n akelig en eng boek als dit las. Lees mee en huiver…

boek geheim nachtegaalbos strange

Het geheim van het Nachtegaalbos gaat over Henrietta (Henry), die met haar ouders en zusje Biggetje naar het platteland verhuist. In haar vorige huis kwam haar oudere broer Robert om door een brand. Het gezin is totaal uit het lood geslagen: vlak na de brand werd het zusje Biggetje geboren, maar de moeder kan het niet opbrengen om voor haar te zorgen, daar is kindermeisje juffie Jane voor gekomen, en de vader is kort na de verhuizing voor werk naar het buitenland vertrokken.

Henry blijft dus achter met haar moeder en zusje, maar haar moeder ligt vooral in bed. Henry moet zichzelf maar zien te redden, terwijl zij een groot verdriet en schuldgevoel met zich meedraagt over de dood van haar broer. Ze zoekt troost in het bos, waar ze een geheimzinnige vrouw tegenkomt.

Samen met juffie Jane zorgt Henry voor Biggetje, terwijl haar moeder ten prooi valt aan de slechte zorgen van de nieuwe huisarts. Hij ziet in haar een interessante geesteszieke, en wil haar met alle macht laten opnemen in het gesticht in de buurt. Daar is een arts die zich bezig houdt met allerlei experimentele behandelingen, zoals vuurtherapie (brr). Als haar moeder eenmaal wordt opgenomen, blijkt Henry heel wat onverwachte medestanders te hebben, maar zijn ze allemaal wel echt?

Dit is een sprookjesachtig verhaal, waarin meerdere malen verwezen wordt naar Alice in Wonderland, Jungleboek en het sprookje De keizer en de nachtegaal.

Zoals gezegd vond ik het een eng boek. Dat komt vooral door de machteloosheid die Henry voelt tegenover de huisarts. Als de vader van huis is, en de enige volwassenen in huis het kindermeisje en de kokkin zijn, kan de huisarts ongestoord zijn gang gaan. Terwijl hij uit is op roem vanwege het meewerken aan spectaculaire experimenten op geesteszieken, doet hij het voorkomen alsof het belang van de patiënt, Henry’s moeder, voorop staat. Ze wordt in slaap gehouden met pillen en uiteindelijk naar het gesticht gebracht. En Henry kan er niets tegen doen.

Een heel mooi boek, waar ik een beetje van moest uitblazen na afloop.

Beoordeling: ØØØØØ

Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy Strange

Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders

Illustraties door Helen Crawford-White

Gottmer – 2017

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar) 

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder