Gelezen: Het huis van verwondering – Ontwerpen & overwinnen

Wie houdt van series als Downton Abbey of Bridgerton zal ook smullen van dit boek. En als je ook nog van mode of zelf kleren maken houdt, zit je helemaal goed.

kinderboek Het huis van verwondering: Ontwerpen & overwinnen - Lucy Ivision

Het verhaal speelt zich af in Londen, in de jaren 20 van de vorige eeuw. Om en om zijn Myrthe en Sylvia aan het woord. Myrthe is de dochter van een kleermaker. Hij is gestorven en haar moeder kan niet meer voor haar zorgen en ook de kleermakerswinkel niet meer aanhouden, dus Myrthe moet zelf geld gaan verdienen. Ze wordt ”meid” bij een rijke familie. Maar liever was ze gaan werken als kleermaakster. Ze is erg getalenteerd en volgt de mode op de voet (het is de tijd van onder anderen Coco Chanel).

Sylvia is een van de dochters van de familie waar Myrthe voor gaat werken. Ze is rijk en zorgeloos en uitbundig. Ze dost zich uit in de meest dramatische (verkleed)kleren en maakt graag ontwerpen voor kleding.

De zus van Sylvia gaat debuteren op het bal en moet daarom een heel bijzondere jurk hebben. Maar… als de jurk aankomt blijkt het een verschrikkelijk gewaad te zijn. Daar moet toch iets aan te doen zijn, als er een naaister en een ontwerpster in de buurt zijn…

Het gecompliceerde is dat Myrthe een dienstmeisje is en helemaal niet eens mag praten met de familie. Als Myrthe met Sylvia praat en meegaat in het plan om de jurk van haar zus te vermaken, neemt ze een enorm risico. Ze kan ontslagen worden! Daarom moet alles in het diepste geheim gebeuren…

Het is een fijn feelgoodboek. Je ziet de wereld door de ogen van twee totaal verschillende meisjes, die verbonden worden door hun liefde voor het ontwerpen en maken van kleren. De situatie in de jaren 20 wordt daarnaast duidelijk uitgelegd, de privileges van de rijken staan lijnrecht tegenover het gebrek daaraan van de armen. Maar het zou geen feelgood zijn als er in dit boek geen mooie draai aan zou worden gegeven ;-).

Het boek is helemaal in stijl vormgegeven, en er staan ook uitgebreide schetsen in van de ontwerpen van Sylvia. De schutbladen staan vol waaiers. Schattig is het schaartje bij de paginanummers.

Achterin het boek staan een paar tips om een echt jaren 20 feestje te vieren. Lezers worden aangemoedigd om hun eigen creaties te delen op social media, onder de hashtag #HetHuisVanVerwondering.

Het is deel een van een serie, dus de liefhebbers kunnen nog even vooruit!

 

 

ØØØØO

Het huis van verwondering: Ontwerpen & overwinnen – Lucy Ivison

Vertaald door Joyce Bekkers en Mijke van Leersum

Billy Bones – 2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

 

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder