Gelezen: Het kleine huis bij de rivier

Een nieuw boek van Selma Noort betekent altijd goed nieuws. Vooral haar boek De zee kwam door de brievenbus vond ik prachtig.

kinderboek Het kleine huis bij de rivier Selma Noort

Joes woont met zijn familie in een groepje huizen bij elkaar. Het is een gemoedelijk geheel, met maar één scherp randje: de plek van het huis van Joes. Dat ligt namelijk niet alleen aan de rivier maar ook vlak langs een weg waar heel veel verkeer rijdt.

Dat deze ligging niet goed uitpakt komen we al meteen te weten in het eerste hoofdstuk. Er is een vrachtwagen het kamertje van Joes binnengereden, terwijl Joes daar lag te slapen.

Na deze eerste scene gaan we terug in de tijd. We leren de familie kennen: oma en opa, twee broers en hun gezinnen. Allemaal hebben ze hun eigenaardigheden, en allemaal worden ze liefdevol beschreven. Iedereen zorgt voor elkaar.

Joes en zijn nichtje Amber spelen veel samen en ze willen nog wel eens kattenkwaad uithalen. Op de achtergrond van deze zorgeloze avonturen speelt steeds de ligging van het huis van Joes een dreigende rol. Zijn vader en oom doen er alles aan om het huis te verstevigen, en iedereen hoopt dat de Maxima-brug snel klaar is want dan kan al het verkeer daar overheen geleid worden.

Toch is het ongeluk niet af te wenden, zoals je al weet als je aan het boek begint. Wat de gevolgen hiervan zijn beschrijft Selma Noort zo mooi. Je bent echt gaan geven om de personages en het proces waar ze doorheen gaan is ontroerend. En nu blijkt hoe belangrijk familie en voor elkaar zorgen zijn, niet alleen in goede maar ook in slechte tijden.

Ik heb het tweede deel van het boek echt met een brok in mijn keel zitten lezen. Wat een warm verhaal.

Verder nog even aandacht voor hoe het boek eruit ziet: wat een mooie kaft met illustratie van Martijn van der Linden, en Selma Noort maakte zelf de illustraties in het boek, die het verhaal een soort extra knusheid meegeven.

Wat mij betreft mag Selma Noort wel eens wat meer in het zonnetje worden gezet, want dit is alweer een heel mooi boek.

kinderboek Het kleine huis bij de rivier Selma Noort

ØØØØØ

Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort

Illustraties: Selma Noort / Martijn van der Linden

Leopold –  2021

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder