Wat heb ik meegeleefd met het personage in dit boek! Een meisje in India, met haar vader achterop haar fiets, op een lange reis naar huis. En die reis was niet ongevaarlijk!
Dat meisje is Jyoti, en ze is twaalf jaar. Ze woont in een heel arm dorp, en is zelf al met school gestopt, in afwachting van uithuwelijking. Haar vader werkt in de grote stad. Daar verdient hij geld voor het gezin, tot hij gewond raakt. Dan moet Jyoti voor hem zorgen, in die grote stad, honderden kilometers van huis.
In de stad gaan dingen anders dan in haar eigen dorp. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor meisjes om naar school te gaan. Maar daar durft Jyoti niet aan te denken.
Dan breekt de Corona-pandemie uit. Jyoti’s vader raakt zijn baan kwijt en ze hebben geen geld, dus geen plek om te slapen. Er zit niets anders op dan naar huis te gaan. Maar… het dorp waar ze wonen is op 1200 kilometer afstand. Toch is er maar een mogelijkheid, en dat is met haar gewonde vader achterop terug naar huis fietsen.
Afgezien van de enorme afstand is het ook nog eens een heel gevaarlijke reis, want India is geen land waar meisjes en vrouwen onbekommerd kunnen reizen. Maar Jyoti is dapper en sterk. Gaat zij de reis volbrengen?
Wow, wat een boek was dit! Behalve dat het spannend is, stelt het ook een aantal grote maatschappelijke problemen aan de kaak zonder dat het belerend wordt. Je staat gewoon doodsangsten uit als Jyoti een vrachtwagenchauffeur tegenkomt met slechte bedoelingen, en dat zet je aan het denken over de situatie van vrouwen in dat land.
Het grootste deel van de vrouwen gaat niet (lang) naar school. Hun bestemming is het huwelijk en kinderen baren en verzorgen. Daarnaast is er nog steeds het kastenstelsel waardoor hogerop komen extreem moeilijk is. Er is verschrikkelijke armoede.
In de stad ruikt Jyoti even aan de vrijheid,want daar gaan dingen toch al een beetje anders, en ook haar vriendin in het dorp komt in opstand tegen het keurslijf voor vrouwen. Ze kijken stiekem films op hun (stiekeme) mobieltjes, en een van de keren dat Jyoti zich tegen een opdringerige man moet verdedigen doet zij dat op een manier die ze in een film heeft gezien.
Ook is dit een van de eerste boeken waarin de Corona-pandemie een rol speelt. Heel interessant om te zien hoe dat in een heel ander soort land dan Nederland wordt aangepakt.
Maar uiteindelijk is het een boek dat gaat over de bewustwording van een meisje. Van een meisje dat zich schikt in haar lot verandert zij in een zelfbewust meisje dat haar eigen kracht leert kennen en hiernaar handelt.
Het verhaal is geschreven door journaliste Aletta André, en is gebaseerd op waargebeurde feiten.
ØØØØØ
Het meisje dat door India fietste – Aletta André
Luitingh-Sijthoff – 2021
No comments yet.