Gelezen: Het meisje dat vuur spuwt

Soms heb je dat wel eens (als je geluk hebt): je leest de eerste zinnen in een boek en je wilt meteen dóórlezen. Je begrijpt het al, dat had ik met dit boek.

kinderboek Het meisje dat vuur spuwt - Giulia Binando Melis

Het verhaal gaat over Mina, een Italiaans meisje dat kanker heeft en in het ziekenhuis ligt. Ze is een jaar of 11, denk ik. Alles wordt vanuit haar personage verteld. Ze vertelt over de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis, en recht voor zijn raap over hoe zwaar haar chemokuren zijn, en hoe vreselijk genoeg ze heeft van het ziekenhuis.

Ze beschrijft alles heel precies, heel droog en toch ook een beetje humoristisch. Dat laatste verluchtigt de boel een beetje, want bijvoorbeeld een chemokuur waardoor Mina niet meer kan praten (“de letters kwijtraakt”) zou anders echt te heftig zijn om over te lezen. Of over de misselijkheid: ze is trots op de vlek op de muur, veroorzaakt door projectielbraken, want de verpleegster heeft vast nog nooit braaksel van de muur gepoetst, alleen maar van de grond…

Mina krijgt op alle manieren steun: van de ziekenhuispastoor (die ze ook weer op zo’n mooie manier beschrijft), van de ziekenhuispsycholoog waarvan ze altijd alles moet tekenen, van haar ouders die om en om altijd bij haar zijn (terwijl ze thuis ook nog een zusje heeft), en door brieven van haar klasgenootjes. Deze brieven zijn ook alweer zo mooi om te lezen, de kinderen proberen aardig en belangstellend te zijn, maar je merkt aan wat ze schrijven dat hun leven gewoon doorgaat en dat Mina erbuiten staat. Pijnlijk dus.

Iedereen probeert haar aan te moedigen om contact te hebben met de andere zieke kinderen op de afdeling (soms gaat er een naar “huis”, maar of dat echt zo is, ook al zoiets angstaanjagends), maar ze is liever op zichzelf. Tot ze bevriend raakt met de dwarse Lorenzo. Ze maken een plan om te ontsnappen uit het ziekenhuis en voeren het nog uit ook. Slim is het niet, maar het maakt wel duidelijk hoe vreselijk ze het vinden in het ziekenhuis.

De titel duidt op de draak die Mina in haar fantasie is, om zo alle ontberingen te overleven. In deze fantasie vinden Mina en Lorenzo elkaar. Wanneer Mina eindelijk, tussen de behandelingen door, naar huis mag, moet Lorenzo blijven en gaat het steeds slechter met hem. Zou de draak hem kunnen redden?

Ik vond het echt een overrompelend boek. In het verhaal wordt ook een heleboel niet gezegd. Erg veel is impliciet en moet je zelf bedenken. Dat maakt het niet een makkelijk boek (maar dat was het toch al niet).

Soms ben je weg van een boek, maar dan blijft het onopgemerkt (ik heb nog weinig over dit boek gehoord), terwijl aan de andere kant veel minder goede boeken hypes worden… Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om dit boek te gaan lezen, het is het waard!

Helaas kwam ik (beroepsdeformatie van een corrector) wel een paar foutjes tegen. En ik weet niet hoe het komt, maar ik vind titels in de tegenwoordige tijd nooit zo mooi. Maar dat is persoonlijk 😉 .

ØØØØØ

Het meisje dat vuur spuwt – Giulia Binando Melis

Vertaald door Rianne Aarts

Van Goor – 2022

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder