Gelezen: Het Pungelhuis

Voor het eerst in lange tijd zat ik meteen in een boek en wilde ik steeds maar doorlezen. Het Pungelhuis van Annet Huizing is goed geschreven, een serieus verhaal maar ook met kleine humoristische zinnetjes ertussendoor. Bovendien is het ook nog spannend, en een geschiedenis- én feelgoodverhaal.

boek het pungelhuis annet huizing

Het verhaal gaat over Ole en zijn ouders. Ole komt er pas achter dat hij nog een opa had op het moment dat deze overlijdt. Oles vader erft namelijk het huis van opa. Maar hoe Ole ook aandringt, zijn vader wil weinig kwijt over zijn vader of zijn jeugd.

Maar dan dringt het verleden zich op, want het huis, dat in Brabant staat, wil maar niet verkocht worden. Bovendien brengt het ook grote kosten met zich mee, die de ouders van Ole zich helemaal niet kunnen veroorloven.

Om het huis verkoopbaar te maken en om de huur van hun oude huis te besparen, vertrekt het gezin naar Brabant. Dat wil zeggen, alleen Ole en zijn vader, want zijn moeder gaat op retraite naar Tibet.
Eenmaal in Brabant aangekomen blijkt het huis enorm verwaarloosd te zijn, en moeten Ole en zijn vader grote moeite doen om het huis een beetje bewoonbaar te maken.

Langzaam, en eigenlijk tegen de wil van zijn vader, komt Ole achter de geschiedenis van het huis, zijn opa, vader en oom. Dit is geen mooi verleden. Opa blijkt een vreselijke man geweest te zijn, die nogal wat op zijn kerfstok had.

Waar zijn vader zich terugtrekt, gaat Ole juist de wereld in. Hij maakt vrienden, en ontmoet veel warmte.
En als Ole achter de geheimen uit zijn vaders jeugd komt, zijn er gelukkig de vrienden die te hulp komen. Je voelt het grote koude lege huis steeds warmer en voller worden.

Leuk is het aspect van de geschiedenis van de botersmokkel in Brabant, ik had daar eerlijk gezegd nooit van gehoord.

Het lijkt me ook een heerlijk voorleesboek. Aanrader!

ØØØØØ     

Het Pungelhuis – Annet Huizing

Lemniscaat – 2020

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder