Gelezen: Het vuur in mij

Het vuur in mij van Erin Stewart  gaat over Ava. Zij is voor 60% verbrand tijdens een brand in haar eigen huis, en vooral haar gezicht en handen (de meest zichtbare lichaamsdelen) zijn er erg aan toe. Van haar gezin is zij de enige die de brand overleefde. Ze woont bij haar oom en tante, in de kamer van haar nichtje, dat ook bij de brand omkwam.

Na een jaar herstellen, is het tijd om weer de wereld in te gaan. Ava vindt dit vreselijk, want naast haar eigen verdriet om het verlies van haar ouders en nichtje, en om de pijn van haar wonden, moet ze nu ook de confrontatie aangaan met de buitenwereld. En die kan behoorlijk hard zijn. Je moet stevig in je schoenen staan om de meedogenloosheid van vreemden aan te kunnen wanneer je afwijkt van de standaard. Ava houdt het liefst iedereen op afstand, ook de vrienden uit haar ”vorige leven”.

Maar Ava gaat naar school, en komt daar een lotgenoot tegen, een meisje dat ook brandwonden heeft: Piper. Ze raken bevriend. Piper lijkt veel stoerder dan Ava en heeft lak aan anderen. Dankzij haar lukt het Ava om zich beter te voelen over zichzelf, en zelfs om haar oude passie weer op te pakken: zingen. Maar dan blijkt dat Piper niet zo sterk is als het lijkt.

Ava vertelt het verhaal, en dat wordt afgewisseld met teksten uit haar therapie-dagboek, waarin we kunnen lezen wat er tijdens de brand en vlak daarna gebeurde.

boek het vuur in mij erin stewart

Ten eerste: ik vind de cover van het boek erg mooi. Passend bij het verhaal, en ìk hou nu eenmaal van roze 😉 . Daarnaast ligt het boek lekker in de hand en dat vind ik ook belangrijk.

Dit boek gaat over vriendschap, met anderen maar ook met jezelf. Hoe leer je omgaan met verlies, verlies van je oude ik en verlies van dierbaren? Iedereen doet dat op zijn eigen manier, maar het is belangrijk om er voor elkaar te zijn. Het wordt nooit meer normaal, maar je kunt op zoek gaan naar een nieuw normaal, dat is het advies van het therapeute van Ava. Deze therapeutische kant was wel iets wat me steeds meer ging opvallen, het werd op het eind van het boek wel erg aangedikt en neigde naar sentimentaliteit.

Maar daarnaast is het gewoon een lekker verhaal over school, verliefdheid, moeite met jezelf hebben (welke puber heeft dat nou niet?), vriendinnen en ruzie. Dankzij de gevatheid  van Piper komt er veel humor in het verhaal. Om jezelf kunnen lachen is ook een kunst. Een aanrader dit boek!

Beoordeling: ØØØØO

Het vuur in mij – Erin Stewart

Vertaald door Elise Kuip

Gottmer – 2019

In de bibliotheek een D-boek (voor jongeren vanaf 15 jaar)

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder