Gelezen: Het vuurhuisje

Dat was niet de vakantie die de twaalfjarige Dagmar in gedachten had: in een piepklein huisje, in een enorm bos, met haar vader, stiefmoeder en halfbroertje, en heel ver weg van haar vriendinnen.

boek het vuurhuisje keir graff

Deze situatie is veroorzaakt door haar vader die niet goed met geld om kan gaan. Hij is handig, kan van alles maken (van gevonden spullen die ze speuralia noemen), maar als het om geld gaat is hij hopeloos. De moeder van Dagmar heeft zich al lang geleden, zoals zij het graag noemt, ”ontkoppeld” van het gezin, en is een succesvol zakenvrouw die de wereld over reist. Daarom is Dagmar meestal bij haar vader en diens nieuwe vrouw en hun zoontje, dat zij een irritant mannetje vindt.

Dagmar wil dus terug naar huis! Ze probeert dit voor elkaar te krijgen door de boel te saboteren. De plantjes in de moestuin geen water geven, de biologische zaden en noten die ze moeten eten van haar stiefmoeder stiekem weggooien in het bos…

Ondertussen maakt ze kennis met de enige andere leeftijdgenoot in de wijde omgeving: de superirritante jongen Blake. In tegenstelling tot Dagmar woont hij in een reusachtig groot huis met steenrijke ouders. Om de verveling te verdrijven trekken ze af en toe samen op, vaak vergezeld door het lastige halfbroertje van Dagmar.

Zo sukkelt Dagmars vakantie een beetje voort, tot ze op een dag in het bos een vreselijk avontuur beleven dat alles verandert.

Het boek is een fijn inkijkje in het leven van een puber met (natuurlijk) vreselijke ouders. En het blijkt dat andermans ouders toch nóg erger kunnen zijn. Humoristisch en luchtig geschreven, maar er komen wel serieuze problemen aan de orde zoals echtscheiding en armoede. Een aanrader!

ØØØØO

Het vuurhuisje – Keir Graff

Vertaald door Annemarie de Vries

Van Holkema en Warendorf – 2020

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder