Gelezen: Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Laten we maar met de deur in huis vallen: ik hou niet van fantasy. Er zijn erg veel fantasyboeken voor young adults maar die laat ik aan mij voorbijgaan.

young adult Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune

Nu heb ik toch een soort fantasyverhaal gelezen. En wat was dit een goed boek! Ik werd ertoe verleid door de kaft van het boek, het ziet er zo aantrekkelijk uit! En toen ik het eerste stukje las, was ik om. Het gaat dus om Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune.

Het begint niet als een fantasyverhaal, het gaat namelijk om het doodsaaie leven van Linus Baker die maatschappelijk werker is bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Het grootste deel van zijn tijd besteedt hij aan het schrijven van pijnlijk nauwkeurige rapporten over de weeshuizen die hij bezoekt. Hij doet dit op een kantoor waar een schrikbewind heerst en waar hij geen vrienden heeft. Eigenlijk heeft Linus helemaal geen vrienden, alleen een kat die ook al niet vriendelijk tegen hem doet.

Kortom, het is een troosteloos leven in een grijze maatschappij. Maar dan krijgt Linus opdracht om een weeshuis op een eiland te inspecteren (en eigenlijk te sluiten). Daar woont een groepje magische kinderen (hier komt de fantasy om de hoek kijken) en Linus krijgt de schrik van zijn leven als hij kennis maakt met deze kinderen, er zitten namelijk nogal angstaanjagende types bij. Maar gedurende de onderzoeksperiode leert hij ze kennen, en… leert hij de baas van het weeshuis kennen, Arthur. Zonder dat het gezegd wordt zien we Linus verliefd worden. Zijn leven krijgt kleur. Niet alleen door de verliefdheid, maar vooral door hoe de kinderen met hem omgaan en hij voor het eerst in zijn leven ergens bij gaat horen.

Maar hij merkt ook dat de kinderen uit het weeshuis niet geaccepteerd worden door de buitenwereld, terwijl ze als je ze leert kennen gewone kinderen met angsten en goede kanten blijken te zijn. In het weeshuis van Arthur hebben ze eindelijk een veilige thuisbasis gevonden. Kan Linus dan een rapport schrijven waarin hij adviseert dat het weeshuis gesloten moet worden? Het is wel zijn opdracht en Linus is erg precies in zijn werk…

Wat een boek! De personages zijn zo grappig en hartverwarmend, hoe raar ze ook zijn. Sowieso zit er erg veel onderkoelde humor in het verhaal, waar ik erg van hou. Naast fantasy én feelgood bevat het ook nog aardig wat maatschappijkritiek (hoe er aangekeken wordt tegen alles wat anders is).

En waar ik echt blij van werd was de manier waarop homoseksualiteit aanwezig is in het verhaal: het is geen issue of probleem en wordt niet een keer benoemd. Het is er gewoon. (Dit blijkt ook een van de doelen van T.J.Klune te zijn)

Er is wat verwarring over voor welke leeftijd dit boek is. Op het boek zelf staat 15+, maar het uiterlijk doet onterecht vermoeden dat het voor iets jongere kinderen is.

ØØØØO

Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

Vertaald door Anneke Bok en Claudia de Poorter

Volt – 2022

Verkrijgbaar in je lokale boekhandel, de kinderboekwinkels, of via webwinkels zoals:

Kinderboekwinkel Utrecht

Kinderboekwinkel Haarlem

Of via:

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder