Gelezen: Hoe ik mijn vader redde

De vader van de veertienjarige Emma zit in de put. En niet zo’n klein beetje ook. Het enige wat hij doet is wiet roken en filmpjes kijken van de band waar hij vroeger in zat. Emma probeert in haar eentje voor hen samen te zorgen, maar dat is erg moeilijk. Daarom komt de kinderbescherming en plaatst Emma in een pleeggezin. Emma is vastbesloten terug te keren naar haar vader, en probeert hem erbovenop te helpen door zijn oude band weer bij elkaar te brengen. Ze wordt daarbij geholpen door haar beste vriend Rik.

boek hoe ik mijn vader redde henk hardeman

 

Een mooi verhaal, Emma neemt de verantwoordelijkheid voor het welzijn van haar vader op haar schouders. Ondertussen moet ze ook nog omgaan met het verlies van haar moeder.
De dood van haar moeder wordt niet een keer expliciet genoemd in het boek, alleen haar
afwezigheid. Emma spreekt als ze het moeilijk heeft de voicemail van haar moeder in. Ik ben benieuwd of de jongere lezers het overlijden van de moeder uit de context op zullen maken.


We leren Emma goed kennen, haar gedachten en gevoelens worden mooi beschreven, bijvoorbeeld in de telefoongesprekjes met de voicemail van haar moeder. De rest van de personages is wat oppervlakkiger beschreven, waarbij het pleeggezin op een wel heel clichématige wijze wordt neergezet. Ook de mevrouw van de kinderbescherming die totaal niet kijkt naar het werkelijke belang van Emma, is nogal plat beschreven.

Een wensvervullend verhaal over een meisje in een moeilijke situatie. Prettig geschreven, met naast de grote problematiek ook humor en dagelijkse beslommeringen van pubers zoals verliefdheid en school.

ØØØOO

Hoe ik mijn vader redde – Henk Hardeman

Ploegsma – 2019

In de bibliotheek een B-boek (voor kinderen van 9 tot 12 jaar)

, , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes

Ontdek meer van Boekielezen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder